Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

13 februari Viltspårning på Grimsö Viltforskningsstation
19 feb. Stadsteatern: Spelman på taket FULLT
25 mars Märta Måås-Fjetterström på Kungl. slottet och Nobelmuseet
31 mars Märta Måås-Fjetterström på Kungl. slottet och Nobelmuseet
16 april Lena Cronqvist på Waldemarsudde
21 april Arlanda flygsamlingar och tio favoriter på Riksmuseet
22 april Skogskyrkogården och Judiska museet
2 maj Candide på Kungliga Operan
14 maj Gripsholms slott
20 maj Sala silvergruva och Aguélimuseet
1-5 juni Natur och kultur på Öland

Utrikes resor
Nedanstående resor gör USU tillsammans med Reseskaparna. Resorna kan inte längre bokas genom USU. Intresserade bör kontakta Reseskaparna 08 94 40 40

16 mars 2020 FULLT
Berlin och  Weimarrepubliken
Ansvariga: Anki Mattisson

23 april 2020
Holland med Amsterdam och blomstertåget
Ansvarig: Ingegerd Appelgren

9 maj 2020 FULLT
Dramatiska Korsika och Gästvänliga Sardinien
Ansvarig: Anki Mattisson

Torsdag 13 januari

Besök vid Grimsö Viltforskningsstation (SLU) med rovdjursspårning.

Studiebesök vid Grimsö Viltforskningsstation (SLU) torsdagen 13 februari med spårning, främst av varg. Grimsö ligger nära Skinnskatteberg i Västmanland, ca 15 mil väster om Uppsala, vackert beläget vid sjön Sörmogen. Stationen är uppbyggd kring Grimsö herrgård, i äldre tid centrum för bergshantering. Avsikten är att belysa svensk viltforskning och tillämpning i form av viltvård i landet.

Tidigare vintrars viltsafari i Grimsö har på många vis blivit en succé med bl.a. närkontakt med varg och vildsvin – en stor upplevelse. Förhållandena har hittills varit idealiska och vi har identifierat spår av räv, älg och rådjur, och vid något tillfälle också med lo.

Ansvarig ledare: professor Göran Milbrink, Evolutionsbiologiskt Centrum, UU.
Värdar och föreläsare på Grimsö: professorerna Henrik Andrén och Petter Kjellander, SLU.
Övriga föreläsare: personal från Grimsö Viltforskningsstation
Presentatörer i fält: forskare och jaktvårdspersonal vid stationen

Forskningen vid Grimsö belyses under en heldag. Föreläsningar om svensk viltforskning och viltvård samt spårning av vilt varvas under dagen.
Efter en inledande föreläsning på Grimsö presenteras själva forskningsstationen och under förutsättning av spårsnö (därav förläggningen i tiden) kommer vi under en stor del av dagen att lära oss att identifiera spårtecken av bland annat klövvilt och rovdjur – kanske av varg - genom demonstrationer i fält/spårning. Grimsö ligger numera inom ett vargrevir, det s.k. Aspafallsreviret. Våren 2018 fick flocken sex valpar. Flocken består av alfaparet och ungdjur plus en invandrad hanvarg från Gråfjell i Norge (tidigare märkt med s.k. pejlingshalsband). Vargarna river företrädesvis älg.
Antalet kursdeltagare är satt till max. 16 personer. På grund av spårning kan visst ”fältgående” vara önskvärt men inte alls nödvändigt.

Tider: Avfärd från S:t Eriks Torg kl. 06.30. Beräknad ankomsttid till Grimsö kl. 9.00. Hemfärd samma dag under tidig kväll. Beräknad hemkomst ca kl. 20.30.
Pris: 1 700 kr. I priset ingår bland annat busstransporter och matkostnader (kaffe, lunch, kaffe på Grimsö herrgård, landgång och dryck under hemfärden).
Sista anmälningsdag: 10 februari till USU, tel. 018-243501 kl. 12.


 

Onsdag 19 februari

Spelman på taket på Stadsteatern/Dansens hus FULLT


Stadsteatern byggs om och planerade föreställningar spelas på olika håll i Stockholm. Musikalen Spelman på taket spelas på Dansens hus i regi av Ronny Danielsson med bl.a. Dan Ekborg, Pia Johansson, Tove Edfeldt och Frida Modén Treichl i rollerna. Scenografin har gjorts av Lars Östbergh och ljussättningen av Mikael Kratt.
Klassikern Spelman på taket uruppfördes på Broadway i New York 1964. Historien om förföljelsen av judar i en liten by i Ryssland strax före revolutionen 1917 känns mer aktuell än någonsin i dessa tider av främlingsfientlighet och ökad antisemitism. Spelman på taket är en stark och ständigt aktuell berättelse om människans behov av traditioner för att hålla den nya tiden och andra hot mot sammanhållningen ifrån sig. Och om den unga generationens behov av att bryta med samma traditioner.
”Om jag hade pengar" sjunger den fattige mjölkbonden Tevye (Dan Ekborg). Men pengar har han inga däremot fem upproriska döttrar som har egna idéer om sina liv. Till exempel vem de ska gifta sig med. Tevye och hans fru Golde (Pia Johansson) älskar varandra. Rena turen eftersom ingen frågade efter deras åsikt när äktenskapsmäklerskan och deras föräldrar bestämde att det skulle bli just de två. Så har traditionen alltid sett ut bland den judiska befolkningen i deras lilla by på den ryska landsbygden. Men nu har den nya tiden även nått hit.
Tevye är en paradroll som i Sverige har gjorts av bl.a. Cornelis Vreeswijk, Philip Zandén och inte minst Jan Malmsjö (i Malmö 1997). Nu är det Dan Ekborgs tur och recensionerna är översvallande.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 16.00 och åter i Uppsala ca kl. 22.00.
Pris: 650 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 16 december 2019.
 

Söndag 1 mars

Katt på hett plåttak på Stadsteatern/Maximteatern FULLT


Stadsteatern byggs om och planerade föreställningar spelas på olika håll i Stockholm. Katt på hett plåttak spelas på Maximteatern.
Katt på hett plåttak är skriven av den amerikanske dramatikern Tennessee Williams. Pjäsen gavs första gången i mars 1955 och renderade författaren Pulizerpriset samma år. Tennessee Williams var en av de mest betydelsefulla dramatikerna i USA under 1900-talet. Hans författarskap kännetecknas av starka och problemfyllda skildringar av människor och konfliktfyllda mänskliga relationer. Katt på hett plåttak filmades 1958 med Paul Newman och Elisabeth Taylor i huvudrollerna.
Pjäsen är en storstilad amerikansk berättelse om girighet, lögner och sociala konventioner. Big Daddy fyller 65. Utåt sett är allt perfekt och festligheterna pågår för fullt, men under den ytan frodas mörka hemligheter. Big Daddy vet inte om att han är döende och att en förljugen kamp om arvet, pengarna och marken redan börjat. Sönerna Gooper och Brick, eller i synnerhet deras fruar, slåss om arvet. Maggie och Brick är barnlösa men Maggie är nu fast besluten att bli gravid, och på så sätt slå klorna i arvet. Men Brick är inte med på noterna, han sörjer förlusten av sin älskade vän Skipper.
Maximteaterns scen intas av storpappa Peter Andersson, stormamma Marie Göranzon, Brick av Erik Ehn och Maggie av Livia Millhagen.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg 1 mars kl. 14.00 och åter i Uppsala ca 20.00 i Uppsala.
Pris: 750 kr.
Ansvarig: Anki Mattisson och Ingegerd Appelgren.
Första anmälningsdag: 3 februari.

Onsdag 25 mars

”Se på mattorna – det är jag.” Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet, och

Ideer som förändrat världen på Nobelmuseet


Utställningens titel är Märta Måås egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sade hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och berättade om hennes inspirationskällor, liv, karriär och förutsättningar för kvinnligt företagande under första halvan av 1900-talet. I år är det hundra år sedan hennes verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till en utställning om och med hennes verk. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar Märta Måås Fjetterströms produktion fram till hennes död 1941.

Det är ett flertal trappor till Kungliga slottets salar och till Rikssalen där utställningen äger rum och ingen hiss. Den guidade visningen börjar kl. 11.30 och pågår ca 45 minuter.

Lunch på egen hand på någon av restaurangerna runt Stortorget i Gamla Stan eller vandring på egen hand i slottssalarna.

Kl. 14.00 börjar en guidad visning för oss på Nobelmuseet (i Börshuset) med titeln Idéer som förändrat världen.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30. Åter i Uppsala ca 16.30.
Pris: 550 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 25 februari.

Tisdag 31 mars

”Se på mattorna – det är jag.” Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet, och

Ideer som förändrat världen på Nobelmuseet

Samma resa som föregående.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30. Åter i Uppsala ca 16.30.
Pris: 550 kr
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 3 mars.

Torsdag 16 april

Lena Cronqvist på Waldemarsudde

Lena Cronqvist är sannolikt en av de mest kända och uppmärksammade konstnärer vi har idag. Hon är främst känd för sina målningar, men Cronqvist mångbottnade konstnärskap inkluderar även skulptur, teckningskonst, grafik och textila verk. I Lena Cronqvists verk berörs existentiella teman som kärlek, barndom, moderskap, ensamhet och död och ofta använder hon sig själv och familjemedlemmar som modeller. Hennes konstnärliga produktion är starkt personlig men också djupt allmängiltig, inkluderande och universell. Hennes flick- eller kvinnobilder är djupt berörande, i synnerhet de skulpturala. För er som inte sett hennes skulpturer utanför Galdermas entré i Uppsala rekommenderas ett studiebesök utanför staketet.

I samband med utställningen utkommer en rikt illustrerad utställningskatalog med nyskrivna artiklar av bland andra docent Katarina Macleod och fil.dr. Nina Weibull, som båda har disputerat på avhandlingar inriktade på Lena Cronqvists konstnärskap.

Lunch på restaurang Lilla Hasselbacken kl. 13.00.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30. Åter i Uppsala ca kl. 15.30.
Pris: 600 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Eva Carlestål.
Första anmälningsdag: 12 mars.

Tisdag 21 april

Arlanda flygsamlingar och tio favoriter på Riksmuseet

Arlanda flygsamlingar har kallats för ”Arlandas bäst bevarade hemlighet”. Antagligen för att museet bedriver sin verksamhet lite avskilt från flygplatsen. Men med ett besök där blir man rikligt belönad! Byggnaden är välfylld med flygmaterial, bland annat ett 50-tal flygplan och helikoptrar, flygsimulatorer, motorer samt modeller. Detta representerar ett tvärsnitt av det svenska civilflygets utveckling sedan början 1900-talet. Kunniga flygentusiaster från Arlanda Flygsamlingars Vänner (AFV) underhåller och renoverar samlingarna genom frivilligt arbete. Visionen är att lägga grunden till ett permanent svenskt luftfartsmuseum. Guidningen genom museet tar ca en timme och därefter fortsätter vi till Riksmuseet i Stockholm.

I Stockholm äter vi lunch på egen bekostnad i Orangeriet i Bergianska trädgården och går sedan till Riksmuseet, där en guide förevisar museets tio favoriter t.ex. Skatter från jordens inre, Liv i vattnet, Fisködlan, Florensmänniskan, Polartrakten m.fl. Efter guidningen som börjar kl. 15 och pågår ca en timme har vi lite tid för egna strövtåg på museet. Kl. 16.30 går bussen åter till Uppsala.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 10.00 och åter i Uppsala ca kl. 17.30.
Pris: 375 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 17 mars.

Onsdag 22 april

Skogskyrkogården och Judiska museet

Hösten 1914 utlystes en internationell arkitekttävling för att skapa den planerade begravningsplatsen Skogskyrkogården. De båda unga arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz utsågs till vinnare. Idag räknas Skogskyrkogården till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser och är sedan 1994 upptagen på UNESCOs världsarvslista. Vi gör en 90 minuter lång guidad rundvandring.

Efter lunch på Under kastanjen i Gamla Stan besöker vi det intilliggande nya Judiska museet. Museet som invigdes den 6 juni 2019 är inrymt i Stockholms äldsta bevarade synagoga. Hit flyttade den judiska församlingen 1795 och huset blev centrum för judiska liv i Sverige under nästan ett sekel. Under vårt besök kommer vi att få höra om judiskt liv i Sverige under nästan 300 år.

Tider: Avresa från S:t Eriks Torg kl. 8.30 och åter i Uppsala ca 16.30.
Pris: 700 kr.
Ansvariga: Eva Carlestål och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 19 mars.


Lördag 2 maj 2020

Candide på Kungliga Operan

"Candide vänder upp och ner på operan"
Upplysningsmannen Voltaire ville med sin giftiga satir Candide från 1759 få läsaren att genomskåda det dåtida samhällets dubbelmoral. År 1956 hade Leonard Bernsteins musikaliska version av boken urpremiär. Med operettens distans och vassa humor skärskådar Bernstein den västerländska människans bestialiska historia av krig, slavhandel och kolonialism. Candide är en obotlig optimist, som lever i den bästa av världar. Men är optimism möjlig i en värld full av lidande och grymhet? Och är hans optimism ännu mindre trovärdig i dag än när romanen skrevs på 1700-talet? Ole Anders Tandberg gör nu en lekfull och surrealistisk tolkning av Bernsteins medryckande och jazziga operett. Bernstein ville med sin musik förena opera med populärmusik.

Markus Granqvist, scenograf för Kungliga Operans Candide, berättar om scenografin: »En av fonderna är en stor svensk flagga. När jag målade den satte jag mig in i rollen som ett aggressivt barn, och det gäller för i stort sett hela föreställningen. Det finns en sorts våldsam barnslighet i Candide. ... Det låter kanske klyschigt, men jag ville verkligen använda den kompetens som finns i Operans verkstäder och göra något uppdaterat. Scenografin visar kärlek till hantverket och operakonsten.«

I Candide ser vi hela 283 av Lena Lindgrens magiska kostymer. 

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl 13.00. Åter till Uppsala ca kl 19.
Pris: 980 kr (sittplatser på första parkett rad 3 och 4).
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 18 februari 2020.Torsdag 14 maj

Gripsholms slott

Gripsholms slott är ett kungligt slott vid Mälaren strax utanför Mariefreds gamla stadskärna i Strängnäs kommun. Slottet ägs av svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Slottet, som är en av våra förnämsta vasaborgar, uppfördes av Gustav Vasa på en grund från 1300-talet. Borgen har sitt namn efter Bo Jonsson Grip, en av Sveriges främsta adelsmän under 1300-talet. I slottet finns bl.a. landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid. Vidare finns en av Europas mest välbevarade 1700-talsteater, som teaterkungen Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn. Ett av de mest välbevarade rummen från 1500-talet är den berömda Hertig Karls kammare.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling med ca 5000 verk och med exempel på porträttkonstens förändringar från 1500-talet och fram till vår tid. Sedan 1860-talet har Nationalmuseum ansvar för samlingen med porträtt av betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid.

Kl. 11.00 guidad visning av Gripsholms slottssalar.
Kl. 13.30 guidad visning av porträttsamlingen.

Tiden mellan visningarna kan man äta lunch på egen hand i Slottspaviljongen som ligger ca 5 minuters promenad från slottet eller på Gripsholms värdshus som ligger strax intill.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 09.00 och åter i Uppsala ca kl. 16.00.
Pris: 600 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 15 april.

Onsdag 20 maj

Sala silvergruva och Aguélimuseet

Sala silvergruva ligger strax väster om Sala och har varit i kontinuerlig drift från sent 1400-tal till 1908. Den sista gruvan, Bronäsgruvan, stängdes 1962. Silvergruvan utgjorde juridiskt ett eget bergslag, Sala bergslag, och ett eget bergmästardöme, Första bergmästardömet. Sala-gruvan hade tre storhetstider: tidigt 1500-talet, mitten av 1600-talet och sent 1800-tal. Under de bästa åren på 1500-talet producerades 3–5 ton silver per år och totalt utvanns mer än 450 ton silver och omkring 40 000 ton bly. Gruvans djup blev mer än 300 meter, med en sammanlagd längd av orter och rum på över 20 km. Sala silvergruva är därmed den i särklass viktigaste silverfyndigheten i Sverige. Silvret var viktigt som myntmetall.

Sala stad anlades för gruvans skull av Gustav II Adolf 1624 och man anlade även två stora vattensystem med sjöar och dammar som försåg gruvan och hyttan med energi.

Vi äter lunch på Värdshuset vid Sala silvergruva.

Ivan Aguéli (ursprungligen John Gustaf Agelii, tog sig senare i livet namnet Abd Al-Hadi Aqhili), född 1869 i Sala, död i en tågolycka den 1 oktober 1917 i Barcelona, Spanien, var en svensk målare, religionsfilosof och orientalist. Aguéli blev med sitt nydanande måleri en av den svenska konstens förgrundsgestalter. Enbart genom noggrant avvägda färgtoner framkallade han en känsla av avstånd och ljus i sina målningar, som trots det lilla formatet äger en stor monumentalitet.

Aguéli hade en tämligen välbärgad uppväxt i Sala. Han ligger begravd på den gamla kyrkogården. Här finns också Aguélimuseet, samt sedan år 2000 även ett minnesmonument vid Aguéliplatsen i närheten av hans barndomshem på Aguéligatan.

Ivan Aguéli var en unik konstnär och en föregångare inom modernismen. På Aguélimuseet kan man ta del av hans konst och dramatiska liv med inslag av sufism, mysticism, anarkism, djurrättsaktivism m.m. Dr. Carl Fribergs samling är enligt donationsbestämmelserna deponerad på Aguélimuseet i Sala och det är den enskilt största samlingen av Aguélis verk.

Tider: Avresa från S:t Eriks Torg kl. 9.45 och åter i Uppsala ca 16.00.
Pris: 600 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 20 april.

1-5 juni

Natur och kultur på Öland

Resan är under planering. Den kommer att innefatta en vandring på Alvaret, en fornborg, Ottenby, Vida-museet m.m. Logi på Stora Frö.

Bestämmelser
för resor och studiebesök

Anmälan till resor och studiebesök
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 08.00.
OBS tiden! Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor och studiebesök är bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid avbokning återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns och då återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr. Avbokning får bara ske fram till två dagar före avresa. Vid senare avbokning måste medlem själv hitta en ersättare (som inte behöver vara medlem i USU) och meddela ansvarig i resegruppen.

Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmaster(at)usu.se

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 4 februari 2020 16:48