Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

13 maj Besök av en gammal dam, Stockholms Stadsteater FULLT
20-22 maj Don Giovanni på Oslooperan, Lars Lerin och Rackstad konstmuseum
30 maj Lars Lerin på Liljevalchs FULLT
14 juni Enköpings parker
25 augusti Don Carlo, Opera på Skäret
Längre resor
7-17 maj Kina med Kinalotsen
27 - 29 maj Natur och kultur på Åland
21-25 augusti Renässansens Florens (2)
28 aug.-1 sept. Renässansens Florens (1)

Stockholms stadsteater: Besök av en gammal dam

FULLT

Söndag 13 maj
I stor stil återvänder Claire Zachanassian efter 45 år till sin solkiga lilla barndomsstad. En välkomstkommitté är på plats och förväntningarna på topp. Kanske kan Claires enorma förmögenhet få stan på fötter igen. Hoppet står till hennes ungdomskärlek Alfred III som självsäkert menar att han har Claire ” som i en liten ask ”. Där har han fel.
Dürrenmatts klassiker är en svart komedi om allt som ryms inom människan – på gott och ont. Marie Göranzon och Dan Ekborg gör rollerna som det åldrande kärleksparet – ett möte för storslaget skådespeleri.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 11.00. Föreställningen börjar kl. 13.00 och pågår i 1 tim. 45 min. utan paus. Beräknad hemkomst cirka 16.00.
Pris: 475 kr
Ansvarig: Margareta Knutson
Första anmälningsdag: onsdag 2 maj

Kina med Albin Geijer, Kinalotsen

7-17 maj
En resa med företräde för deltagare i höstens serier Kinas väg och Sidenvägens lyxtextilier. Det finns platser kvar.

En resa till Kina som visar ett brett spektrum av vad det stora landet har att erbjuda. Vi får se prov på den futuristiska stadsbilden och det koloniala arvet i Shanghai, delikata trädgårdar och kejsarkanalen i Suzhou, teodlingar, textilier och buddhistiska tempel i Hangzhou, och så avslutas resan i sockertoppsbergens magiska värld med bambuflottfärd och cykeltur.
Senioruniversitetet erbjuder under våren studiecirkeln Kina - språk, kultur och samhälle (nr 38) som bör ses som en förberedelse för resan. Deltagarna får genom denna cirkel en inblick i Kinas historia, samhälle, språk och kultur genom berättande, samtal och bildvisning. Varje tillfälle består av en kortare föreläsning som följs av samtal, diskussioner och en frågestund. Albin Geijer lotsar och delar med sig av sin kunskap om landet.

Pris: 21 300 kr

Anmälan: till albin@kinalotsen.se eller tel. 018-122888, 073-7779881

Oslooperan, Lars Lerin och Rackstad konstmuseum

20-22 maj 2018

Vi gör tillsammans med Reseskaparna en konst- och musikresa till Oslo i vårens bästa tid. Förutom Oslo operahus med operan Don Giovanni besöker vi Rackstad konstmuseum och Lars Lerin-museet i Karlstad. Guide: Teddy Lundberg, sångare, konstkänanre och kock.

Dag 1: Buss till Oslo via Rackstad där vi äter sopplunch och får veta det mesta om Rackstadgruppen. Vi fortsätter till Oslo där vi checkar in på hotellet och äter gemensam middag.
Dag 2: Stadsrundtur och Vigelandsparken. Lite egen tid och på sen eftermiddag promenad till Operan där vi äter middag. Därefter höjdpunkten: Don Giovanni.
Dag 3: Visning av operahuset och hemfärd. Efter lunch i Karlstad visning av Lars Lerin-museet.

Reslängd: 3 dagar
Pris: 6 950 kr (enkelrumstillägg 1100 kr).
Ansvarig: Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 26 januari.

Natur och kultur på Åland 27-29 maj

Några platser kvar

Vi gör en tredagarexkursion med boende i Mariehamn med syfte att visa upp speciella drag i det åländska landskapet. Med som ciceron är botanikern Carl-Adam Haeggström.
Första dagen efter ankomst till Eckerö besöker vi Post- och Tullhuset. Därefter åker vi till det närbelägna Käringsund och får information om jakt och fiske förr och nu på Åland. Efter ankomst till och inkvartering i Mariehamn gör vi en kvällsvandring längs Esplanaden.
Andra dagen beger vi oss österut mot Saltviks kyrka och byn Kvarnbo med dess nyligen utgrävna bebyggelseenheter. Under resan kommer landhöjningen, förutsättningar för bebyggelse och landskapets svenska ortnamn att behandlas.
Färden går vidare till borgen Kastelholm i Sunds socken, omtalad första gången 1388. Under medeltiden låg Kastelholm mitt i det svenska riket och har periodvis haft stor betydelse för rikets försvar. Ytterligare en fästning (i ruiner) ska hinnas med. Det är Bomarsund, byggd av Ryssland sedan Finland och Åland tillfallit Ryssland 1809.
Vid återkomsten till Mariehamn hoppas vi hinna till hantverksbutiken Salt vars produkter är väl kända bland ålandsbesökare. På kvällen kan de som önskar följa med på en vandring för att titta på den närbelägna växtligheten.
Tredje dagen ska ägnas åt Ålands flora med bl.a. ett besök på Nåtö botaniska station med ängsvandring. Har vi tur kommer vi att se flera orkidéer.
Innan bussen tar oss tillbaka till Eckerö och färjan ska vi besöka konstnärsmuseet i Önningeby. Önninge är känt för sitt konstnärskollektiv med svenska och finländska konstnärer vid förra sekelskiftet.

Pris: 2 800 kr (tillägg för enkelrum 500 kr).
I priset ingår hela bussresan, hotell med frukost, lunchpaket dag 2 och 3 samt inträden och guidning på Postmuseet, Jakt- och fiskemuseet, Kastelholm och i Önningeby. Middagar får var och en stå för själv. Resan kommer att innebära en hel del vandringar i naturen och därför passar den inte för den som har problem med att röra sig fritt.
Ansvariga: Anki Mattisson och Eva Willén
Första anmälningsdag: 4 maj

Lars Lerin på Liljevalchs

FULLT

Onsdag 30 maj

Lars Lerin har de senaste åren befäst sin position som en av Sveriges mest älskade konstnärer. I maj intar han Liljevalchs alla salar med ett hundratal verk i en större retrospektiv utställning. Han har arbetat i fyra år med denna utställning som pågår mellan 18 maj och 9 september 2018. På Liljevalchs möter vi hans allvar, värme och snille i ett för publiken överraskande monumentalt format.

Han räknas som Nordens främsta akvarellist men arbetar också i andra tekniker.

Lars Lerin är född 1954 i Munkfors där han också växte upp. Han har studerat på Gerlesborgsskolan och på Akademin Valand i Göteborg. Numera bor han på Hammarö utanför Karlstad. I Karlstad ligger också konstmuseet Sandgrund Lars Lerin, invigt 2012, där hans verk visas.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 9.00. Guidad visning kl. 11.15. Lunch på Lilla Hasselbacken ca 13.00. Hemfärd direkt efter lunchen.

Pris: 425 kr.

Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Mia Virving.

Första anmälningsdag: 3 maj.


14 juni

Enköpings parker

En utflykt till park- och trädgårdsstaden Enköping. Vi åker med parktåget med guide för 1 1/2 timmes tur till de flesta av parkerna. Tåget har tak och man sitter bekvämt. Högst 23 passagerare. Ett stopp med paus för frågor. Fleecefiltar finns att låna.

Tåget startar vid Turistbyrån och slutar vid restaurang Hamnmagasinet för en god lunch. Hemfärd direkt efter lunch.

Tider: Avresa kl. 9.30 från S:t Erikstorg. Åter i Uppsala kl. 15.
Pris: 470 kr inkl. lunch.
Ansvariga: Jeanette Backman och Ingegerd Appelgren.
Första anmälningsdag: 16 maj.

Lördag 25 augusti

Opera på Skäret: Don Carlo

Opera på Skäret sätter upp Don Carlo, Giuseppe Verdis storslagna opera om maktspel och kärlek i kunglig miljö.
Don Carlo är ett triangeldrama om olycklig kärlek i det spanska kungahuset vid 1500-talets mitt. Don Carlos älskade Elisabet tvingas av politiska skäl att gifta sig med kung Filip, Don Carlos far. Det påföljande maktspelet leder till att kungen dömer sin son till döden. Librettot av Joseph Méry och Camille du Locle är baserat på ett drama av Friedrich Schiller.
Don Carlo hade världspremiär på Paris Opera under världsutställningen 1867 och omarbetades därefter flera gånger. Operan hade svensk premiär på Stockholmsoperan 1933 och spelades senast för en svensk publik 2010, i en hyllad uppsättning på Göteborgsoperan. Don Carlo spelas på italienska (och bär därför verkets italienska namn) och textas till svenska.
Föreställningen är fyra timmar inkl. två pauser. Bland solisterna finns norska Ingegjerd Bagøien Moe och spanjoren Alejandro Roy.
Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 10.30, lunch 13.30, föreställning 15.00 och hemresa direkt efter föreställningens slut ca kl. 19.
Pris: 1 500 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 31 maj.

Bestämmelser
för resor

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 07.00. Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid sjukdom återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns. I så fall återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr.
Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Medlem kan vid telefonanmälan säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
     USU-styrelsen 2018

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Jens Danielsson

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 16 maj 2018 11:05