Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

9 mars Villa Akleja, Vaxholm  (för reserver)
14 mars My Fair Lady, Stockholms Stadsteater FULLT
16 mars Sigrid Hjertén, Waldemarsudde FULLT
6 april Att väva siden, Millesgården
18 april Från greve Wrangel till Lasse Åberg, Skokloster och Bålsta
22 april Salieri vs Mozart på Folkoperan
20-22 maj Don Giovanni på Oslooperan, Lars Lerin och Rackstad konstmuseum
14 juni Enköpings parker
25 augusti Don Carlo, Opera på Skäret
Längre resor
7-17 maj Kina med Kinalotsen
27 - 29 maj Natur och kultur på Åland
21-25 augusti Renässansens Florens (2)
28 aug.-1 sept. Renässansens Florens (1)

Villa Akleja - Ett tidlöst konstnärshem

Fredag 9 mars  (för reserver från 2 februari)
Välkommen till en passionerad samlares hem, Villa Akleja i Vaxholm! Konstexperten och Ackesamlaren Claes Moser har efter 45 år i konstnärens fotspår förvärvat konstnären J.A.G Ackes hem och här låtit dennes verk återerövra väggarna. En samling av den danska konstnären Marie Krøyer har fått sin plats i den gula salongen.
Under 1,5 timme bjuder Claes Moser in till ett färgsprakande sekelskiftesevenemang med värdparet Acke och Eja som huvudpersoner. Han berättar om livet i Villa Akleja som dessa uppförde 1901 tillsammans med arkitektvännen Ernst Stenhammar. Vi får möta deras vänner Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Gustaf Fröding och Verner von Heidenstam. Engagerat och initierat låter Claes Moser oss möta det nordiska ljusets särart, tolkat av de mest egensinniga företrädarna för sin generation.

Tider
: Avresa från S:t Eriks torg kl. 09.00. Åter i Uppsala cirka kl. 15.30.
Pris: 575 kr inkl. lunch
Ansvariga: Anki Mattisson och Jeanette Backman

My Fair Lady

Onsdag 14 mars FULLT
Våren 2018 ger Stockholms stadsteater My Fair Lady, älskad musikal och modern klassiker – nu i en (som vanligt) stjärnspäckad uppsättning. My Fair Lady, en av de allra mest älskade musikalerna hade sin urpremiär 1956. Den bygger på George Bernard Shaws pjäs Pygmalion om blomsterflickan Eliza och hennes möte med en annan värld. Nu sätter danska succéregissören Elisa Kragerup upp den i en egen tolkning med bland annat Magnus Uggla, Nina Zanjani och Johan Rabaeus i rollerna.
Johan Rabaeus, numera musikalbiten, gör rollen som den uppblåste språkprofessorn Henry Higgins. Magnus Uggla gör musikaldebut och debut på Kulturhuset Stadsteatern i rollen som Elizas pappa sopåkaren Alfred Doolittle. I rollen som Fru Higgins ser vi Meg Westergren och i rollen som Pickering, Higgins parhäst, Robert Fux. Fru Eynsford Hill görs av Ann-Sofie Rase, Freddy av Vilhelm Blomgren och Zoltan Karpathy av Ole Forsberg.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 17.00. Hemresa direkt efter föreställningen.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman
Pris: 690 kr
Första anmälningsdag: 23 januari

Waldemarsudde: Sigrid Hjertén


Fredag 16 mars FULLT
Den mästerliga koloristen Sigrid Hjertén (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. På utställningen visas ett stort antal av hennes verk från 1910-talet fram till 1930-talet då några av hennes mer fängslande och färgintensiva verk kom till. Parallellt visas även ett litet antal målningar av hennes make Isaac Grünewald och av sonen Iván Grünewald.

Tider
: Kl. 09.00 avfärd från S:t Eriks torg. Busskaffe vid framkomsten. Kl. 11.15 guidad visning av utställningen. Kl. 13.30 lunch på Kaknästornets restaurang. Kl. 15.00 hemfärd. Åter i Uppsala cirka 16.30.
Pris: 575 kr
Ansvariga: Mia Virving och Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 15 februari

Millesgården: Att väva siden

Fredag 6 april

Millesgården och Det Kinesiska Kulturcentret i Stockholm kommer under våren kommer att visa två utställningar om sidenväveri och sidentyger från Nanking – och om en lång kärlekshistoria! Utställningsprojektet innehåller två delar: Att väva siden och Drömmar om röda gemak.
Utställningen berättar och visar hur sidenproduktionen inleddes för 1600 år sedan i Nanking (numera Nanjing). En vävstol som är rekonstruerad från Mingdynastin, med vävare från Nanjing, kommer att visas, det vill säga, de kinesiska vävarna kommer att väva vackra tyger inför besökarna. Mängder av sidentyger kommer klä väggarna i konsthallen och framförallt kommer ett 120 meter långt tyg att visas. Tyget berättar hela historien om ”Drömmar om röda gemak”, ett kapitel per kvadratmeter från det kinesiska nationaleposet med samma namn.
Obs! Trapporna och terrasserna är många på Millesgården.
Lunch på Scandic Foresta ingår.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 10.00. Lunch kl. 11.30. Åter i Uppsala ca kl. 16.00.
Pris: 475 kr inkl. lunch.
Ansvarig: Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 5 mars

Salieri vs Mozart på Folkoperan

Söndag 22 april
Folkoperan ger Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som tonsättaren Antonio Salieri. Ramberättelsen bygger på den mytomspunna relationen mellan tonsättarna Mozart och Salieri. Tobias Theorell regisserar en unik sammansättning av de båda enaktarna Mozart och Salieri av Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole (Först kommer musiken och sedan orden) av Antonio Salieri.
Publiken får följa med genom skapandeprocessens hela spektrum, lekfullhet, glädje, kollektiv kreativitet, men också ensamhet och avundsjuka som slutar i giftmord.
SvD:s recensent skriver: ” Loa Falkmans Salieri bär upp hela föreställningen; det ligger en tilltalande ironi i att sinnebilden för medelmåttighet och avundsjuka gestaltas med bländande stjärnspel. … Första akten är nöjsam men splittrad, med en ton av studentspex. Säker och oemotståndligt rolig är Hillevi Martinpelto som primadonna med härligt bred krinolin, världens dramatiskaste sopran”.
DN:s recensent: ” Det blir en ojämnt presenterad, men ändå träffande berättelse om skapandets villkor – det existentiella och hantverksmässiga, men faktiskt också det kommersiella”.
Och sist Expressen: ” När Loa Falkman under föreställningen får plocka fram tragedins hämndlystne förlorare är han enastående. Jesper Sälls lättsinnige Mozart står sig slätt mot sin missunnsamme konkurrent. Och som en grym ironi är det citatet ur Mozarts "Requiem" som dröjer sig kvar. Stackars Antonio Salieri.”

Tider: Avfärd från St Eriks torg klockan 14.00. Föreställningen börjar klockan 16.00. Åter till Uppsala ca 20.00.
Pris: ca 600 kronor.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 19 marsOBS! Finns ej med i programbladet.

Kina med Albin Geijer, Kinalotsen

7-17 maj
En resa med företräde för deltagare i höstens serier Kinas väg och Sidenvägens lyxtextilier. Det finns platser kvar.

En resa till Kina som visar ett brett spektrum av vad det stora landet har att erbjuda. Vi får se prov på den futuristiska stadsbilden och det koloniala arvet i Shanghai, delikata trädgårdar och kejsarkanalen i Suzhou, teodlingar, textilier och buddhistiska tempel i Hangzhou, och så avslutas resan i sockertoppsbergens magiska värld med bambuflottfärd och cykeltur.
Senioruniversitetet erbjuder under våren studiecirkeln Kina - språk, kultur och samhälle (nr 38) som bör ses som en förberedelse för resan. Deltagarna får genom denna cirkel en inblick i Kinas historia, samhälle, språk och kultur genom berättande, samtal och bildvisning. Varje tillfälle består av en kortare föreläsning som följs av samtal, diskussioner och en frågestund. Albin Geijer lotsar och delar med sig av sin kunskap om landet.

Pris: 21 300 kr

Anmälan: till albin@kinalotsen.se eller tel. 018-122888, 073-7779881

Oslooperan, Lars Lerin och Rackstad konstmuseum

20-22 maj 2018

Vi gör tillsammans med Reseskaparna en konst- och musikresa till Oslo i vårens bästa tid. Förutom Oslo operahus med operan Don Giovanni besöker vi Rackstad konstmuseum och Lars Lerin-museet i Karlstad. Guide: Teddy Lundberg, sångare, konstkänanre och kock.

Dag 1: Buss till Oslo via Rackstad där vi äter sopplunch och får veta det mesta om Rackstadgruppen. Vi fortsätter till Oslo där vi checkar in på hotellet och äter gemensam middag.
Dag 2: Stadsrundtur och Vigelandsparken. Lite egen tid och på sen eftermiddag promenad till Operan där vi äter middag. Därefter höjdpunkten: Don Giovanni.
Dag 3: Visning av operahuset och hemfärd. Efter lunch i Karlstad visning av Lars Lerin-museet.

Reslängd: 3 dagar
Pris: 6 950 kr (enkelrumstillägg 1100 kr).
Ansvarig: Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 26 januari.

Bestämmelser
för resor

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 07.00. Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid sjukdom återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns. I så fall återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr.
Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Medlem kan vid telefonanmälan säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
Två av Uppsala Pensionärsuniversitets grundare 1979

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Jens Danielsson

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 20 februari 2018 15:59