Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

6 april Att väva siden, Millesgården
18 april Från greve Wrangel till Lasse Åberg, Skokloster och Bålsta
22 april Salieri vs Mozart på Folkoperan
13 maj Besök av en gammal dam, Stockholms Stadsteater
20-22 maj Don Giovanni på Oslooperan, Lars Lerin och Rackstad konstmuseum
30 maj Lars Lerin på Liljevalchs
14 juni Enköpings parker
25 augusti Don Carlo, Opera på Skäret
Längre resor
7-17 maj Kina med Kinalotsen
27 - 29 maj Natur och kultur på Åland
21-25 augusti Renässansens Florens (2)
28 aug.-1 sept. Renässansens Florens (1)

Millesgården: Att väva siden

Fredag 6 april

Millesgården och Det Kinesiska Kulturcentret i Stockholm kommer under våren kommer att visa två utställningar om sidenväveri och sidentyger från Nanking – och om en lång kärlekshistoria! Utställningsprojektet innehåller två delar: Att väva siden och Drömmar om röda gemak.
Utställningen berättar och visar hur sidenproduktionen inleddes för 1600 år sedan i Nanking (numera Nanjing). En vävstol som är rekonstruerad från Mingdynastin, med vävare från Nanjing, kommer att visas, det vill säga, de kinesiska vävarna kommer att väva vackra tyger inför besökarna. Mängder av sidentyger kommer klä väggarna i konsthallen och framförallt kommer ett 120 meter långt tyg att visas. Tyget berättar hela historien om ”Drömmar om röda gemak”, ett kapitel per kvadratmeter från det kinesiska nationaleposet med samma namn.
Obs! Trapporna och terrasserna är många på Millesgården.
Lunch på Scandic Foresta ingår.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 10.00. Lunch kl. 11.30. Åter i Uppsala ca kl. 16.00.
Pris: 550 kr inkl. lunch.
Ansvarig: Ingegerd Appelgren (Anki Mattisson)
Första anmälningsdag: 5 mars

Från greve Wrangel till Lasse Åberg

Onsdag 18 april
En kulturtur med samlade konstigheter, konstigt samlande & konstsamlingar.
Nu har vi möjlighet att se spännande samlingar från flera århundraden. Vi börjar med en guidad rundtur i Skoklosters slott som har mer än     50 000 föremål i de wrangelska samlingarna. Därefter åker vi till Åbergs Museum i Bålsta där vi äter en god lunch. Efter lunch guidas vi på Åbergs museum bland serieoriginal, serieinspirerad konst och Lasse Åbergs berömda samling av Disneyföremål. Vi bör heller inte missa att kika in i Trazankojan som har blivit ett favoriställe för glada ungar i alla åldrar. Sedan finns det tid för lite shopping i museibutiken innan vi bussas hemåt med många spännande intryck från flera sekel.

Så här skriver Lasse Åberg: ” Det finns många galna och passionerade samlare och jag kan med stolthet meddela att jag tillhör den skaran. Vad skulle våra museer och slott vara utan dessa humanistiska ekorrar?”

OBS! Trapporna är många på Skokloster.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30. Åter i Uppsala ca kl. 16.00.
Pris: 575 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Lars-Erik Appelgren.
Första anmälningsdag: 20 mars.

Salieri vs Mozart på Folkoperan

Söndag 22 april
Folkoperan ger Salieri vs Mozart med Loa Falkman i rollen som tonsättaren Antonio Salieri. Ramberättelsen bygger på den mytomspunna relationen mellan tonsättarna Mozart och Salieri. Tobias Theorell regisserar en unik sammansättning av de båda enaktarna Mozart och Salieri av Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole (Först kommer musiken och sedan orden) av Antonio Salieri.
Publiken får följa med genom skapandeprocessens hela spektrum, lekfullhet, glädje, kollektiv kreativitet, men också ensamhet och avundsjuka som slutar i giftmord.
SvD:s recensent skriver: ” Loa Falkmans Salieri bär upp hela föreställningen; det ligger en tilltalande ironi i att sinnebilden för medelmåttighet och avundsjuka gestaltas med bländande stjärnspel. … Första akten är nöjsam men splittrad, med en ton av studentspex. Säker och oemotståndligt rolig är Hillevi Martinpelto som primadonna med härligt bred krinolin, världens dramatiskaste sopran”.
DN:s recensent: ” Det blir en ojämnt presenterad, men ändå träffande berättelse om skapandets villkor – det existentiella och hantverksmässiga, men faktiskt också det kommersiella”.
Och sist Expressen: ” När Loa Falkman under föreställningen får plocka fram tragedins hämndlystne förlorare är han enastående. Jesper Sälls lättsinnige Mozart står sig slätt mot sin missunnsamme konkurrent. Och som en grym ironi är det citatet ur Mozarts "Requiem" som dröjer sig kvar. Stackars Antonio Salieri.”

Tider: Avfärd från St Eriks torg klockan 14.00. Föreställningen börjar klockan 16.00. Åter till Uppsala ca 20.00.
Pris: ca 600 kronor.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 19 marsOBS! Finns ej med i programbladet.

Stockholms stadsteater: Besök av en gammal dam

Söndag 13 maj
I stor stil återvänder Claire Zachanassian efter 45 år till sin solkiga lilla barndomsstad. En välkomstkommitté är på plats och förväntningarna på topp. Kanske kan Claires enorma förmögenhet få stan på fötter igen. Hoppet står till hennes ungdomskärlek Alfred III som självsäkert menar att han har Claire ” som i en liten ask ”. Där har han fel.
Dürrenmatts klassiker är en svart komedi om allt som ryms inom människan – på gott och ont. Marie Göranzon och Dan Ekborg gör rollerna som det åldrande kärleksparet – ett möte för storslaget skådespeleri.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 11.00. Föreställningen börjar kl. 13.00 och pågår i 1 tim. 45 min. utan paus. Beräknad hemkomst cirka 16.00.
Pris: 475 kr
Ansvarig: Margareta Knutson
Första anmälningsdag: onsdag 2 maj

Kina med Albin Geijer, Kinalotsen

7-17 maj
En resa med företräde för deltagare i höstens serier Kinas väg och Sidenvägens lyxtextilier. Det finns platser kvar.

En resa till Kina som visar ett brett spektrum av vad det stora landet har att erbjuda. Vi får se prov på den futuristiska stadsbilden och det koloniala arvet i Shanghai, delikata trädgårdar och kejsarkanalen i Suzhou, teodlingar, textilier och buddhistiska tempel i Hangzhou, och så avslutas resan i sockertoppsbergens magiska värld med bambuflottfärd och cykeltur.
Senioruniversitetet erbjuder under våren studiecirkeln Kina - språk, kultur och samhälle (nr 38) som bör ses som en förberedelse för resan. Deltagarna får genom denna cirkel en inblick i Kinas historia, samhälle, språk och kultur genom berättande, samtal och bildvisning. Varje tillfälle består av en kortare föreläsning som följs av samtal, diskussioner och en frågestund. Albin Geijer lotsar och delar med sig av sin kunskap om landet.

Pris: 21 300 kr

Anmälan: till albin@kinalotsen.se eller tel. 018-122888, 073-7779881

Oslooperan, Lars Lerin och Rackstad konstmuseum

20-22 maj 2018

Vi gör tillsammans med Reseskaparna en konst- och musikresa till Oslo i vårens bästa tid. Förutom Oslo operahus med operan Don Giovanni besöker vi Rackstad konstmuseum och Lars Lerin-museet i Karlstad. Guide: Teddy Lundberg, sångare, konstkänanre och kock.

Dag 1: Buss till Oslo via Rackstad där vi äter sopplunch och får veta det mesta om Rackstadgruppen. Vi fortsätter till Oslo där vi checkar in på hotellet och äter gemensam middag.
Dag 2: Stadsrundtur och Vigelandsparken. Lite egen tid och på sen eftermiddag promenad till Operan där vi äter middag. Därefter höjdpunkten: Don Giovanni.
Dag 3: Visning av operahuset och hemfärd. Efter lunch i Karlstad visning av Lars Lerin-museet.

Reslängd: 3 dagar
Pris: 6 950 kr (enkelrumstillägg 1100 kr).
Ansvarig: Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 26 januari.

Natur och kultur på Åland 27-29 maj

Vi gör en tredagarexkursion med boende i Mariehamn med syfte att visa upp speciella drag i det åländska landskapet. Med som ciceron är botanikern Carl-Adam Haeggström.
Första dagen efter ankomst till Eckerö besöker vi Post- och Tullhuset. Därefter åker vi till det närbelägna Käringsund och får information om jakt och fiske förr och nu på Åland. Efter ankomst till och inkvartering i Mariehamn gör vi en kvällsvandring längs Esplanaden.
Andra dagen beger vi oss österut mot Saltviks kyrka och byn Kvarnbo med dess nyligen utgrävna bebyggelseenheter. Under resan kommer landhöjningen, förutsättningar för bebyggelse och landskapets svenska ortnamn att behandlas.
Färden går vidare till borgen Kastelholm i Sunds socken, omtalad första gången 1388. Under medeltiden låg Kastelholm mitt i det svenska riket och har periodvis haft stor betydelse för rikets försvar. Ytterligare en fästning (i ruiner) ska hinnas med. Det är Bomarsund, byggd av Ryssland sedan Finland och Åland tillfallit Ryssland 1809.
Vid återkomsten till Mariehamn hoppas vi hinna till hantverksbutiken Salt vars produkter är väl kända bland ålandsbesökare. På kvällen kan de som önskar följa med på en vandring för att titta på den närbelägna växtligheten.
Tredje dagen ska ägnas åt Ålands flora med bl.a. ett besök på Nåtö botaniska station med ängsvandring. Har vi tur kommer vi att se flera orkidéer.
Innan bussen tar oss tillbaka till Eckerö och färjan ska vi besöka konstnärsmuseet i Önningeby. Önninge är känt för sitt konstnärskollektiv med svenska och finländska konstnärer vid förra sekelskiftet.

Pris: ca 3 000 kr (tillägg för enkelrum 700 kr).
I priset ingår hela bussresan, hotell med frukost, lunchpaket dag 2 och 3 samt inträden och guidning på Postmuseet, Jakt- och fiskemuseet, Kastelholm och i Önningeby. Middagar får var och en stå för själv. Resan kommer att innebära en hel del vandringar i naturen och därför passar den inte för den som har problem med att röra sig fritt.
Ansvariga: Anki Mattisson och Eva Willén
Första anmälningsdag: 4 maj

Lars Lerin på Liljevalchs

Onsdag 30 maj

Lars Lerin har de senaste åren befäst sin position som en av Sveriges mest älskade konstnärer. I maj intar han Liljevalchs alla salar med ett hundratal verk i en större retrospektiv utställning. Han har arbetat i fyra år med denna utställning som pågår mellan 18 maj och 9 september 2018. På Liljevalchs möter vi hans allvar, värme och snille i ett för publiken överraskande monumentalt format.

Han räknas som Nordens främsta akvarellist men arbetar också i andra tekniker.

Lars Lerin är född 1954 i Munkfors där han också växte upp. Han har studerat på Gerlesborgsskolan och på Akademin Valand i Göteborg. Numera bor han på Hammarö utanför Karlstad. I Karlstad ligger också konstmuseet Sandgrund Lars Lerin, invigt 2012, där hans verk visas.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 9.00. Guidad visning kl. 11.15. Lunch på Lilla Hasselbacken ca 13.00. Hemfärd direkt efter lunchen.

Pris: 425 kr.

Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Mia Virving.

Första anmälningsdag: 3 maj.


Lördag 25 augusti

Opera på Skäret: Don Carlo

Opera på Skäret sätter upp Don Carlo, Giuseppe Verdis storslagna opera om maktspel och kärlek i kunglig miljö.
Don Carlo är ett triangeldrama om olycklig kärlek i det spanska kungahuset vid 1500-talets mitt. Don Carlos älskade Elisabet tvingas av politiska skäl att gifta sig med kung Filip, Don Carlos far. Det påföljande maktspelet leder till att kungen dömer sin son till döden. Librettot av Joseph Méry och Camille du Locle är baserat på ett drama av Friedrich Schiller.
Don Carlo hade världspremiär på Paris Opera under världsutställningen 1867 och omarbetades därefter flera gånger. Operan hade svensk premiär på Stockholmsoperan 1933 och spelades senast för en svensk publik 2010, i en hyllad uppsättning på Göteborgsoperan. Don Carlo spelas på italienska (och bär därför verkets italienska namn) och textas till svenska.
Föreställningen är fyra timmar inkl. två pauser. Bland solisterna finns norska Ingegjerd Bagøien Moe och spanjoren Alejandro Roy.
Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 10.30, lunch 13.30, föreställning 15.00 och hemresa direkt efter föreställningens slut ca kl. 19.
Pris: 1 500 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 31 maj.

Bestämmelser
för resor

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 07.00. Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid sjukdom återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns. I så fall återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr.
Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Medlem kan vid telefonanmälan säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
Koncentrerad filmning av tisdagsföreläsning

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Jens Danielsson

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 22 mars 2018 10:08