Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

4 maj Gripsholm FULLT
18 maj Uppsalavandring med Hans Odöö
18 maj Båtfärd till Landsort FULLT
21 maj Kungl. Operan: Aida FULLT
8 juni Enköpings parker
27 augusti Opera på Skäret: Maskeradbalen
7 september Grönsöö

OBS Resan till Bryssel och Vallonien är senarelagd och kommer förhoppningsvis att äga rum i september 2023.

 

Onsdagen 4 maj

Gripsholms slott  FULLT

Gripsholms slott är ett kungligt slott vid Mälaren, strax utanför Mariefreds gamla stadskärna i Strängnäs kommun. Slottet ägs av Svenska staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. I vasaborgen Gripsholm ryms en fyrahundraårig historia. Här finns landets främsta exempel på gemak från vasakungarnas tid. Vidare finns en av Europas mest välbevarade 1700-tals-teatrar, som Gustav III lät inreda i ett av slottets runda renässanstorn. Slottet byggdes på 1500-talet på Gustav Vasas initiativ, sannolikt på resterna av en medeltida anläggning. Ett av de mest välbevarade rummen från 1500-talet är den berömda Hertig Karls kammare.

Gripsholms slott är internationellt känt för sin stora porträttsamling – Svenska statens porträttsamling med ca 5000 verk av och med betydande personer från Gustav Vasas dagar ända fram till vår egen tid. Sedan 1860-talet har Nationalmuseum ansvar för porträttsamlingen.

Kl. 11.00 guidad visning av Gripsholms slott och kl. 13.30 guidad visning av porträttsamlingen. Tiden mellan visningarna kan man äta lunch i Slottspaviljongen ca 5 minuters promenad från slottet eller på Gripsholms värdshus. Deltagarna får ta del av matsedlarna under bussresan och var och en väljer ställe och mat samt betalar på restaurangen.

Tider: Avfärd från UKK kl. 09.00 och åter i Uppsala ca kl. 16.30.
Pris: 600 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 8 april.

Onsdagen 18 maj

Uppsalas hemligheter

Vandring i centrala Uppsala med den kände guiden Hans Odöö. OBS att vandringen genomförs utan vilopauser och med några trappor.

Tider: Kl. 13.30 Start på Upplandsmuseets gård och avslutning vid Carolina Rediviva ca kl. 15.00. 
Pris:150 kr
Ansvariga: Jeanette Backman och Eva Lind
Första anmälningsdag: 2 maj.

Onsdag 18 maj

Landsort i vår FULLT

Följ med till Öja, den sydligaste ön i Stockholms skärgård, och Landsorts fyr från 1600-talet. Båtresan med Waxholmsbolaget från Ankarudden (Nynäshamns kommun) till Öja tar ca 40 minuter. Vid ankomsten till ön serveras vi kaffe och bulle innan vi promenerar till fyren tillsammans med en guide, som kommer att berätta om såväl fyren som det lilla pittoreska lokalsamhället. Efter gemensam lunch ges egen tid att ströva runt i öns särpräglade natur med karga klippor och frodig vegetation, där man t.ex. kan hitta sällsynta orkidéer.

Observera att tillgängligheten på båten är något begränsad och att promenaden till Landsorts fyr innebär bl.a. trappor.

Tider: Avfärd kl. 06.30 från UKK, Roslagsgatan och åter i Uppsala ca kl. 19.30.
Pris: 975 kr.
Första anmälningsdag: 21 april.
Ansvariga: Eva Carlestål och Mia Virving. 

Lördagen 21 maj

Kungliga Operan: Aida FULLT

Premiären av Aida ägde rum på Khedivska Operan i Kairo 24 december 1871, och Verdi konstaterade med tillfredsställelse att det blev en verklig triumf. Det var utgrävningen av Luxortemplet som hade inspirerat honom. Handlingen utspelas i Memfis och Tebe i Egypten på faraonernas tid. Den innehåller ett klassiskt triangeldrama och förbjuden kärlek. 

Fram till 1917 var Aida den mest spelade operan vid Metropolitan Opera i New York, där den presenterades första gången 1886. Den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan den 16 februari 1880.
Aida var en symbol för frihet i Italien under fascistdiktaturens tid. En modern omarbetning av operan till detta tema har även spelats i Sverige. I Egypten blev operan Aida en symbol för landets oberoende när republik infördes 1952. En svensk faraonisk version av Aida sattes upp av Folkoperan 1985 i regi av Claes Fellbom.

Michael Cavanaghs laddade nytolkning av klassikern Aida med Christina Nilsson i titelrollen hade premiär 2018 och blev en succé. SvD beskrev föreställningen som »en ren fröjd« och DN tyckte att det är »svårt att tänka sig en vassare och fräschare Aida«. Det var i den här upp-sättningen som Christina Nilsson gjorde sin debut på Kungliga Operans stora scen, och hennes insatser i titelrollen hyllades.

Föreställningen är tre timmar lång med två pauser. Det finns möjlighet att beställa kaka och kaffe eller smörgås med dryck på nätet.

Tider: Avfärd från UKK, Roslagsgatan, kl. 13.30. Åter Uppsala ca kl. 19.30.
Pris: 875 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 25 april.

Tisdag 31 maj - 1 juni

Göteborgs konstmuseer

Resa till Röhsska museet, Göteborgs konsthall och Värlsdkulturmuseet. I första hand för deltagare i föreläsningsserien.

Kontakta Desirée Koslin, 0703583760, eller Ingrid Åberg, 0703023927.

Onsdag 8 juni

Enköpings parker

Enköpings parker är kända turistattraktioner. Fridegårdsparken, Munksundskällan och Gustav Adolfs plan är namn på några av parkerna. Mest känd är Drömparken, en stor perennpark skapad av den holländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Parken anlades 1996 och byggdes ut 2002. Vi kommer att åka en guidad tur genom parken i ett alldeles nytt minitåg med tak. Tåget kommer att passera alla de nämnda parkerna. Turen tar 1 1/2 timme med ett stopp.

När vi anländer till Enköping tar vi en bussfika innan vi startar vår tågtur. Efter rundturen väntar en lunch i det välkända Hamnmagasinet i båthamnen.

Tider: Avfärd från UKK, Roslagsgatan, kl. 09.30. Åter Uppsala ca kl. 15.30.
Pris: 575 kr.
Ansvariga: Jeanette Backman och Eva Lind.
Första anmälningsdag: 16 maj.

Lördagen 27 augusti

Opera på Skäret: Maskeradbalen

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen. Efter två inställda säsonger vill Opera på Skäret fira sin återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.
Operan uruppfördes i Rom 1859 och fick svensk premiär på Stockholmsoperan 1927. Maskeradbalen har spelats i olika versioner i Sverige de senaste decennierna, flera gånger på svenska. När Opera på Skäret nu sätter upp operan blir det med Gustav III i fokus och handlingen förlagd till det svenska hovet. En ”svensk” opera av Verdi – men med sång på klingande italienska!

Svenska Kammarorkestern tar åter plats i orkesterdiket, denna gång under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato. Det är tack vare den offentliga kultursamverkansmodellen och Opera på Skärets goda samarbete med Länsmusiken i Örebro som operapubliken i Bergslagen vartannat år får möjlighet att njuta av denna orkester av hög internationell klass. Orkestern har sin bas i Örebro men turnerar regelbundet runt världen och spelar på många av de stora scenerna.
Vilka sångarna blir är i skrivande stund inte känt. Det kommer att annonseras på webbplatsen och i nästa medlemsblad. 

Vi återkommer också med avresetider och pris.

Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.

Onsdag 7 september

Grönsöö slott

Familjen von Ehrenheims hem på Grönsöö representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria. Dess märklighet ligger i husets välbevarade interiörer och i att slottet fortfarande är en levande del av en sammanhållen kulturmiljö med slott, park och trädgårdar. Grönsöö har alltid varit ett hem för sina ägare och är det än idag.

Vi blir guidade i slottets välbevarade inre av en medlem ur familjen von Ehrenheim. Vi kommer också att få se på högklassiga utställningar i vagnstall och magasin, däribland en temautställning om leksaker och barnföremål från äldre tider och en fotoutställning "Vilda Mälardalen".

Gårdens gamla brännvinsbränneri från 1700-talet inrymmer idag ett café, där vi äter lunch.

OBS att det är trappor inne i slottet!

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 09.30. Åter i Uppsala ca kl. 16.00.
Pris: 630 kr.
Första anmälningsdag: 24 maj.
Ansvariga: Jeanette Backman, 070 381 98 02, och Mia Virving, 070 968 76 36.

Bestämmelser
för resor och studiebesök

Våren 2022 
Här presenteras ett kalendarium samt beskrivningar av de resor och studiebesök som är planerade för våren 2022. Observera att avgångsplatsen för bussresor är vid UKK, Roslagsgatan.

All information om resor och studiebesök kommer att uppdateras löpande på webbplatsen. Ta gärna för vana att gå in här när du har bokat ett studiebesök eller en resa. Här läggs också ändringar och nya resor ut. Just nu ser resemöjligheterna relativt goda ut. Museer och teatrar öppnar upp. Frågor som hur många som kan tas emot på ett ställe, hur många som kan åka med i en buss m.m. är dock fortfarande lite ovissa och kan påverka priset. Vi har därför satt ett cirkapris och kommer att meddela fastställt pris till de anmälda när resan eller utflykten närmar sig. Det kommer också att finnas avbokningsmöjligheter. Ta för vana att gå in på webbplatsen om du är intresserad av något arrangemang. Det går också bra att ringa kansliet mellan kl. 10.00 och 12.00 eller till någon av de ansvariga (se telefonnummer nedan).

Anmälan
Anmälan till resor och studiebesök kan endast göras på telefon 018-24 35 01. Första anmälningsdagen kan du anmäla dig via telefonsvararen från kl. 08.00. OBS tiden! Du kan anmäla högst två (2) medlemmar med namn och medlemsnummer. Ni får skriftligt besked så snart som möjligt efter anmälan. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse med uppgift om tid och plats för möte eller avresa. Undantag från telefonanmälan är Grimsöbesöket i februari, se under resan.

Anmälan är normalt bindande, vilket innebär att den som anmäler sig måste betala hela avgiften men eftersom pandemiläget i vår ännu är osäkert är avbokning möjlig utan avgift tills vidare.

Faktura skickas ut med e-post om du inte själv anmäler att du vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att den som uppger e-postadress också läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura.
 
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Eva Lind 076 297 79 95
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du bytt adress eller E-postadress?
På Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Via  E-post skickar vi akut väsentlig information om verksamheten, om ändringar av aktiviteter och annat, till alla eller berörda grupper.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmaster(at)usu.se

    Vi samverkar med
 
2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 15 maj 2022 12:42