Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

23 aug. Confidencen OBS Avfärd kl. 14.30 från S:t Eriks Torg FULLT
24 aug. Trollflöjten - Opera på Skäret 
1 sept.  Fogelstad och Julita FULLT
26 sept. Nordiska museet: ”British så in i Norden”
30 sept. Ramhälls gruva och Alunda Järngjuteri
13 okt. Folkoperan/Stadsteatern: Tolvskillingsoperan
9 nov. Cirkus: Häxorna i Eastwick
21 nov. Waldemarsudde: Prerafaeliterna
5 dec. Moderna museet: Carl Fredrik Reuterswärd och Atsuko Tanaka

Utrikes resor (vidare info i Medlemsblad 4)

Mars 2020
Berlin och  Weimarrepubliken (med Reseskaparna)
Ansvariga: Lars-Olof Åhlberg och Anki Mattisson

23 april 2020
Holland med Amsterdam och blomstertåget (med Reseskaparna)
Ansvarig: Ingegerd Appelgren

Maj 2020
Dramatiska Korsika och Gästvänliga Sardinien (med Reseskaparna)
Ansvarig: Anki Mattisson

Fredag 23 augusti

OBS Fel i Medlemsbladet: Avfärd till Confidencen och Operaföreställning sker kl. 14.30 från S:t Eriks Torg FULLT

Under cirka 30 minuter går vi med på en vandring i Sveriges första rokokoteater. Vi får även följa med in under teaterns "table à confidence" för att se maskineriet.
När Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika kröntes 1751 kunde deras planer på att bygga slottsteatrar förverkligas. Det gamla beridarehuset vid Ulriksdal gjordes om till teater för att 1753 ta emot en fransk teater-trupp, som anlitats för att höja nivån på den svenska scenkonsten. Arkitekt var Carl Fredrik Adelcrantz och slottsteatern inreddes i rokoko med ett scenmaskineri som snabbt kunde växla scenbilderna.
Så här beskriver Kjerstin Dellert teaterns återupptäckt och det är till stor del hennes förtjänst att vi nu kan besöka teatern: "Det snöade den där söndagen i november 1976. Min man Nils-Åke Häggbom och jag promenerade med våra hundar i Ulriksdalsparken och mötte prinsessan Christina med man som gjorde samma sak. Hon tyckte att vi såg frusna ut och bjöd in oss att dricka te ... Efter en stund frågade prinsessan om jag ville se teatern ... det gamla gula hus jag gått förbi så många gånger utan att veta att där inne låg Sveriges äldsta rokokoteater ... Vi beväpnade oss med ficklampor ... En stank av smuts, fukt och sopor slog emot oss. ... Det var som att komma in i en ruin. Vi hittade en stege och reste den mot den täckta scenöppningen. Nära taket gapade ett kvadratmeterstort hål. Jag lyste in i hålet och där låg scenrummet som en svart avgrund."

Operaföreställningen Acis and Galatea – en pastoral av Georg Friedrich Händel om att älska och att mista från 1718 börjar kl. 19.00.

Mellan visning och föreställning går vi till Ulriksdals slottscafé där vi på egen bekostnad kan inta någon förtäring.

Tider: Avgång från S:t Eriks torg kl 16.00 och åter ca 22.30.
Pris: 820 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 14 maj.

Lördag 24 augusti

Opera på Skäret: Trollflöjten

Opera på Skäret är en operascen i en avlägsen skogsbygd i Bergslagen. Scenen är inhyst i ett jättestort sågverk invid sjön Ljusnaren i Ljusnarsbergs kommun. Akustiken är fantastisk och sångarna av världsklass.

Årets opera är Mozarts Trollflöjten i den fantasifulle italienaren Roberto Recchias regi. Trollflöjten utspelar sig i Thebe i det antika Egypten. Handlingen pendlar mellan det dramatiska och det komiska. Innehållet är både magiskt och fantastiskt med tydliga referenser till frimurarritualer. Den kan ses som en utvecklingshistoria; från ett ursprungligt kaos över religiös vidskepelse till rationell upplysning som uppnås genom olika prövningar. Allt för att försöka göra ”jorden till ett himmelrike och de dödliga till gudar”.

Svenska Kammarorkestern får oss att njuta av Mozarts geniala musik under ledning av dirigenten Lorenzo Coladonato. Vi får återknyta bekantskapen med Tamino och Pamina, Papageno och Papagena, och inte minst Sarastro och Paminas mor, Nattens drottning. Alla spelas av internationellt kända operavituoser.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 10.00, lunch ca 13.30, föreställningen kl. 15.00 och återresa ca 18.00. Åter i Uppsala omkr. kl. 21.30. Kaffe i bussen på återresan.
Pris: 1 500 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 23 maj.

Söndag 1 september

Fogelstad och Julita  FULLT

Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad grundades av Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren som ansåg att dåtidens kvinnor, som just fått rösträtt, behövde utbildning i medborgarskap. Den första kursen hölls sommaren 1922. Vi besöker utställningen om medborgarskolan och kvinnorna som skapade och bar upp verksamheten.

Därefter äter vi lunch på Julita Wärdshus som drivs av den prisbelönte stjärnkocken Tommy Myllymäki.

Julita gård ägs sedan 1941 av Nordiska museet och mottog ifjol Stora Turismpriset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Efter lunch ges tid att promenera i gårdens park och trädgårdar samt besöka mejeriet, brandstationen, tegelbruket, butiker mm.

Tips! Bussresan Uppsala-Fogelstad tar drygt två timmar, ta därför gärna med en frukt eller något annat att förtära under själva resan.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 8.30 och åter i Uppsala ca kl. 18.00.
Pris: 700 kr.
Ansvariga: Eva Carlestål och Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 24 maj.

Torsdag 26 september

"British så in i Norden"
Utställning på Nordiska museet i Stockholm

Ständigt denna drottning Victoria. Det var hon som gav oss vita brudklänningar, det var hennes idé att klä små gossar i sjömanskostym, det var hon som gjorde skotskrutigt till ett trendigt mönster långt bortom kiltar, klaner och plädar. Hon var, kort sagt, en av sin tids största modeikoner. Detta kan man inhämta på Nordiska museets utställning ”British så in i Norden”.
Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Pyjamas och en kopp te, öl efter fotbollsmatchen, tennis på tisdagar och skogspromenader i regnjacka och gummistövlar. Delar av vardagen så vanliga att vi kanske inte tänker på varifrån de kommer? Norden är en del av en globaliserad värld. Under århundraden av handelskontakter har Norden påverkats av omgivande länder. Den här utställningen handlar om nordiskt mode och nordisk livsstil med influenser från Storbritannien. En berättelse som sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. Det äldsta föremålet är ett broderat bräm till en korkåpa från 1300-talet, de yngsta är modeplagg från förra året. Redan på 1700-talet var engelskt ylle i klara färger eftertraktat i Norden, inte minst bland allmogen. Det är brittiskt – på nordiska! Det är på det hela taget en allmänbildande och trivsam utställning som Nordiska museet bjuder på.

Tider: Kl. 09.30 avfärd från S:t Eriks torg. Kl. 11.00 Guidad visning på museet, därefter lunch i Nordiska museets matsal och sedan tid för egna strövtåg på museet. Åter i Uppsala ca kl. 16.
Pris: 550 kr
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman
Första anmälningsdag: 2 september

Måndag 30 september

Ramhälls gruva och Alunda järnbruk

Ramhälls nedlagda gruva utanför Alunda kan betraktas som ett sentida industrimonument. Det är inte för inte som älskare av brutal betong åker dit för att studera förfallet. De rester vi ser är från andra världskriget och fram till början av 70-talet. Då lämnades Ramhälls gruvområde åt sitt öde och sitt förfall. Byggnaderna är solida och står pall för vind och vatten men nutida ”konstnärer” har gjort färgglada mönster i betongen. Vi får en timmes guidning om gruvan och byggnaderna.

Efter Ramhäll åker vi till Gimo herrgård för lunch för att sedan återvända till Alunda och Alunda Järngjuteri. Gjuteriet är ett småskaligt familjeföretag, startat 1946, och ett av Sveriges minsta gjuterier. Mest känt är Alundagjuteriet för sina trädgårdsurnor efter gammal modell samt prydnads- och bruksföremål. Tyvärr har ägarna för avsikt att stänga gjuteriet för gott i vinter så detta är vår sista möjlighet att få en inblick i gjutandets konst.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 9.30 och åter i Uppsala ca 16.00.
Pris: 550 kr
Ansvarig: Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 16 september.

Söndag 13 oktober

Tolvskillingsoperan
Folkoperan och Stockholms stadsteater


Tolvskillingsoperan som ges under hösten på Folkoperan i Stockholm är en samproduktion mellan Folkoperan och Kulturhuset Stadsteatern. Tolvskillingsoperan (tyska Die Dreigroschenoper) av Bertolt Brecht och Kurt Weill tillhör musikteaterrepertoarens mest populära och spelade verk. Verket ges i en nyöversättning av Magnus Lindman. Regisserar gör Folkoperans konstnärliga ledare Mellika Melouani Melani och för den musikaliska ledningen står Jonas Nydesjö.

Operan hade premiär i Berlin 1928 och blev en omedelbar succé. Ett år senare var den översatt till svenska och gavs först i Helsingfors och strax därefter i Stockholm.
Handlingen utspelar sig i Soho. De två mest kända och spelade sångerna/arierna ur operan är Mackie Kniven (Mack the Knife) och Sjörövar-Jennys visa, sånger som vi hört i många versioner (Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Helen Sjöholm m.fl.).

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 14.30 och åter i Uppsala ca kl. 19.00.
Pris: 550 kr
Ansvariga: Anki Mattisson och Eva Carlestål
Första anmälningsdag: 13 september

Lördag 9 november

Häxorna i Eastwick på Cirkus i Stockholm

Denna komiska och storslagna musikal är ett kraftfullt äventyr fylld av
mystik, humor och intriger, långt bortom din vildaste fantasi. Häxorna i Eastwick produceras i samarbete med en av världens största musikproducenter Cameron Mackinttosh.

Peter Jöback ser vi i rollen som den förmögna och fullständigt oemotståndliga Darry Van Horne. Han dyker upp när tre väninnor, uttråkade av sina trista småstadsliv och berusade av lite för starka martinis, fördriver tiden med att drömma om den perfekta mannen. Det är kvinnor som på olika sätt är missnöjda med män men som också är väldigt olyckliga utan dem. Vad kvinnorna inte vet är att de leker med elden. Är det verkligen en slump att Darryl dyker upp som ett blixtnedslag i den lilla pittoreska staden och är han i själva verket så underbart charmig och förtjusande som det från början verkar?
En musikalisk komedi av John Dempsey och Dana P Rewe.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 13.00, föreställningen börjar kl. 15.00. Smörgås och kall dryck i bussen på återresan ingår.
Pris: 1 325 kr
Ansvariga: Margareta Knutson och Mia Virving
Första anmälningsdag: 8 oktober

Torsdag 21 november

Prerafaeliterna på Waldemarsudde

Waldemarsudde visar under hösten verk av den betydande brittiske konstnären Edward Burne-Jones (1833-1898), vilket också blir den första monografiska utställningen med den prerafaelitiska konstnären i Skandinavien. (Beteckningen prerafaelit används om målare som försökte att arbeta i samma anda som de italienska 1400-talsmålarna före Rafael och ordet används särskilt om en brittisk konstnärsgrupp, grundad 1848.)
Utställningen har sitt ursprung i en utställning i brittiska Tate (vintern 2018) och omfattar ca 50 verk av den sena prerafaeliten Edward Burne-Jones. Den nyproducerade utställningen kommer också att beröra Edward Burne-Jones inverkan på skandinavisk konst och design. Prins Eugen träffade Burne-Jones i London våren 1896, vilket på ett intressant sätt förankrar utställningen på Prins Eugens Waldemarsudde.
Sir Edward Coley Burne-Jones var en av nyckelpersonerna i brittisk konst under senare hälften av 1800-talet och en pionjär för europeisk symbolism. Han var också en framträdande medlem av Arts & Crafts-rörelsen tillsammans med William Morris och en föregångare till modern design.
Lunch på Lilla Hasselbacken ingår.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30 och åter i Uppsala ca 15.30.
Pris: 700 kr
Ansvariga: Anki Mattisson och Eva Carlestål
Första anmälningsdag: 21 oktober

Torsdag 5 december

Carl Fredrik Reuterswärd och Atsuko Tanaka
Moderna Museet

Carl Fredrik Reuterswärds (1934-2016) utställning Alias: CFR presenterar två sidor av hans mycket långa och mångfacetterade konstnärskap; dels den omfattande och svårfångade poetiska installationen Kilroy där besökaren möts av både objekt, laser och skissmaterial med anknytning till verket och dels en serie storskaliga expressiva teckningar, som konstnären gjorde efter sin stroke 1989, som tvingade honom att växla arbetshand från höger till vänster. I dessa teckningar framträder gåtfulla och drömlika mytologiska gestalter och akrobatiska övningar.

Atsuko Tanaka (1932-2005) var medlem av den Osaka-baserade Gutaigruppen. I efterkrigstidens Japan ville gruppen bryta med den akademiska konsten och skapa en ny konst för en ny tid. Deras verk präglades av lekfullhet och experimentell, gränsöverskridande konst. Utställningen visar abstrakta målningar där nätverk av cirklar och linjer repeteras i invecklade scheman. Samma rörelser upprepas i filmdokumentationen av Round on Sand, där Tanaka tecknar cirklar i sanden till dess att vågorna sköljer över och arbetet börjas på nytt.

Efter visningen ges egen tid att se på övriga utställningar samt besöka någon av muséets matserveringar.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 09.30 och åter Uppsala ca kl. 15.30.
Pris: 275 kr
Ansvariga: Eva Carlestål och Anki Mattisson
Första anmälningsdag: 5 november

Bestämmelser
för resor och studiebesök

Anmälan till resor och studiebesök
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 08.00.
OBS tiden! Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor och studiebesök är bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid avbokning återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns och då återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr. Avbokning får bara ske fram till två dagar före avresa. Vid senare avbokning måste medlem själv hitta en ersättare (som inte behöver vara medlem i USU) och meddela ansvarig i resegruppen.

Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmastero@ousu.se

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 21 augusti 2019 16:51