Onsdag 20 maj
Sala silvergruva och Aguélimuseet
Sala silvergruva ligger strax väster om Sala och har varit i kontinuerlig drift från sent 1400-tal till 1908. Den sista gruvan, Bronäsgruvan, stängdes 1962. Silvergruvan utgjorde juridiskt ett eget bergslag, Sala bergslag, och ett eget bergmästardöme, Första bergmästardömet. Sala-gruvan hade tre storhetstider: tidigt 1500-talet, mitten av 1600-talet och sent 1800-tal. Under de bästa åren på 1500-talet producerades 3–5 ton silver per år och totalt utvanns mer än 450 ton silver och omkring 40 000 ton bly. Gruvans djup blev mer än 300 meter, med en sammanlagd längd av orter och rum på över 20 km. Sala silvergruva är därmed den i särklass viktigaste silverfyndigheten i Sverige. Silvret var viktigt som myntmetall.
Sala stad anlades för gruvans skull av Gustav II Adolf 1624 och man anlade även två stora vattensystem med sjöar och dammar som försåg gruvan och hyttan med energi.
Vi äter lunch på Värdshuset vid Sala silvergruva.
Ivan Aguéli (ursprungligen John Gustaf Agelii, tog sig senare i livet namnet Abd Al-Hadi Aqhili), född 1869 i Sala, död i en tågolycka den 1 oktober 1917 i Barcelona, Spanien, var en svensk målare, religionsfilosof och orientalist. Aguéli blev med sitt nydanande måleri en av den svenska konstens förgrundsgestalter. Enbart genom noggrant avvägda färgtoner framkallade han en känsla av avstånd och ljus i sina målningar, som trots det lilla formatet äger en stor monumentalitet.
Aguéli hade en tämligen välbärgad uppväxt i Sala. Han ligger begravd på den gamla kyrkogården. Här finns också Aguélimuseet, samt sedan år 2000 även ett minnesmonument vid Aguéliplatsen i närheten av hans barndomshem på Aguéligatan.
Ivan Aguéli var en unik konstnär och en föregångare inom modernismen. På Aguélimuseet kan man ta del av hans konst och dramatiska liv med inslag av sufism, mysticism, anarkism, djurrättsaktivism m.m. Dr. Carl Fribergs samling är enligt donationsbestämmelserna deponerad på Aguélimuseet i Sala och det är den enskilt största samlingen av Aguélis verk.
Tider: Avresa från S:t Eriks Torg kl. 9.45 och åter i Uppsala ca 16.00.
Pris: 600 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 20 april.