Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

4 apr.    Carmen på K. Operan
9 apr.    Waldemarsudde
13 apr.  Linje Lusta på Dramaten
16 maj  Thielska galleriet
23 maj  Spionvandring i Stockholm med start på Armémuseum
24 maj  Resa till vallonbruken (2)
23 aug. Confidencen (info kommer senare)
24 aug. Trollflöjten - Opera på Skäret (info kommer senare)

Längre resor och övriga arrangemang

8-19 april Känn på Kina med Kinalotsen (inställd; ny resa planeras
10-21 okt. 2019)

Torsdag 4 april

Carmen på Kungl. Operan

Ny färgstark Carmen, signerad Johanna Garpe, tar plats på Operan. Garpe, som bl.a. satt upp den kritikerrosade Karmelitsystrarna, är tillbaka på Kungl. Operan. Denna gång med en nyuppsättning av Carmen, en av världens mest älskade operor och alltid efterlängtad på repertoaren.

Carmen säger att hon vill vara fri. Att hon har rätt att älska vem hon vill. Men i vägen för hennes frihet ställer sig José. Georges Bizets klassiska opera från 1875 utspelar sig denna gång i en vardag som vi kan känna igen; i en konfektionsfabrik för billiga souvenirer, där manlighet utspelas i kampsportsarenan. En dag kastar den upproriska fabriksarbeterskan Carmen en blick på den unge förmannen José. Det är upptakten till en berättelse om passion, svartsjuka och död.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 17.00. Föreställningen börjar kl. 19.00. Åter i Uppsala ca kl. 23.00.
Pris: 850 kr
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman
Första anmälningsdag: 5 mars

Tisdag 9 april

Björn Wessman - en målares väg på Waldemarsudde

Natur och växtlighet kom tidigt att intressera Björn Wessman, vilket också präglat hans konstnärskap. Vyer från vandringar i världen, botaniska trädgårdar och urskogen kring ateljén i Stockholms skärgård är återkommande motiv i hans färgstarka måleri. Naturen glöder i hans sinnliga landskap som fångar viddernas dramatik och parkernas mystär. Utställningen omfattar verk från tidigt åttiotal till dags dato med koncentration på de senaste årens arbeten, av vilka flertalet av de stora och anslående målningarna inte har visats tidigare.
”Naturen är källan till vår varseblivning och ljuset formar verkligheten. Min avsikt är att med färgens hjälp hitta nycklar till en djupare förståelse av naturens processer”, säger konstnären Björn Wessman.
Lunch på Lilla Hasselbacken.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30. Åter i Uppsala ca 15.30.
Pris: 540 kr (inkl. lunch).
Ansvariga: Mia Virving och Ingegerd Appelgren
Första anmälningsdag: 1 mars.

Lördag 13 april

Linje Lusta på Dramaten i Stockholm

Tennessee Williams drama Linje Lusta (originaltitel: A Streetcar Named Desire) skrevs 1947 och hade premiär på Broadway den 3 december 1947. Marlon Brando hade den manliga huvudrollen. T. Williams tilldelades Pulitzerpriset för pjäsen.
Blanche kommer plötsligt på besök hos sin syster Stella, som ”gift ner sig” med arbetaren Stan Kowalski. Deras hem osar av testosteron, alkohol och våld. Trots att Blanche själv förlorat familjens vackra herrgård och nu är utblottad gör hon inget för att dölja besvikelsen över systerns enkla livsstil och val av make. Blanches överlägsna sätt, känsliga nerver och whiskytörst skapar snart problem och Stan gör allt han kan för att bryta ner och kasta ut henne.

Tider: Avfärd k. 17.00 från S:t Eriks torg. Teatern börjar 19.00. Vi är tillbaka i Uppsala ca 22.30.
Pris: 550 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.

Första anmälningsdag: fredagen 14 mars.

8-19 april Känn på Kina

Resan är inställd. Ny resa planeras 10-21 oktober 2019

Kinalotsen anordnar för tredje gången en resa för USU där du får känna på det enorma och mycket komplexa landet Kina. Vi kommer att få känna på vilka kontraster som ryms inom ett och samma land. Resan börjar i det hypermoderna Shanghai med skyskrapor och museer, går vidare till Hangzhou där det blir te, textil och tempel. Så bär det av till landsbygden, där vi kommer mycket nära vardagslivet i byn Zhaoxing, där Dongfolket bor. Resan avslutas i sockertoppsbergens magiska värld med vacker natur, bambuflottfärd och landsbygd.
Pris: 22 500 kr/person

För mer information och detaljerat program, kontakta Kinalotsen: e-post: resor@kinalotsen.se, telefon: 018-122888.

Torsdag 16 maj

Systrarna Jobs – keramik och textil. Mönsterglädje och blomsterkonst!
Thielska Galleriet


Systrarna Lisbet Jobs (1909–1961) och Gocken Jobs (1914–1995) skapade keramik och textil som fick de svenska hemmen att blomma. Buketter med ängsblommor breder ut sig över keramikfat och kakelplattor medan lingon, blåbär och smultron ordnas i dekorativa mönster för tryckta textiler. Bland motiven finns också folklivet med midsommarfirande, vänners skål och musikanter. Det blev en mönsterskatt med rötterna i hantverkskunnande och den folkliga traditionen från Dalarna. Det framväxande folkhemmet smyckades med dukar, metervara, skålar och kakelbord där dekoren fångade upp kraften i grönskan och årstidernas skiftningar.

Lunch kl. 12.00 på Café Monika Ahlberg, Thielska ingår.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 10.30. Guidad visning kl. 13.00 och hemresa ca 14.30. Åter i Uppsala ca kl. 16.00.
Pris: 575 kr.
Ansvariga: Mia Virving och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 6 maj.

Torsdag 23 maj

Spionvandring i Stockholm och
Sverige under beredskapstiden - visning på Armémuseum


Under andra världskriget var det neutrala Stockholm en ypperlig plats för stormakternas underrättelsetjänster att spionera på varandra. I den här vandringen går vi med guide till flera adresser på Östermalm med anknytning till denna hemliga verksamhet. Promenaden tar ca 60 minuter och vi går ca 2,5 km i vanlig gatumiljö.

Efter promenaden äter vi lunch på Armémuseet (Restaurang Artilleriet) och därefter följer vi med på en visning i museet om tillvaron i det neutrala Sverige när andra världskriget rasade utanför dörren. När andra världskriget bröt ut blev det bråttom att förstärka en inte alltför god beredskap. Hundratusentals män ryckte in och mörkläggning, kaffesurrogat och gengas präglade vardagen. Krigsvintrarna var iskalla men i hushållen stickade man mössor och vantar som aldrig förr åt soldaterna. Finska krigsbarn som klev av tåget i Haparanda togs emot av frivilliga lottor innan de slussades vidare till fosterfamiljer. Under krigets sista höst reste diplomaten Raoul Wallenberg till Budapest för att rädda tusentals judar undan Förintelsen.

Tider:Avgång från S:t Eriks torg kl 9.30 och åter i Uppsala ca 16.00.
Pris: 460 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 8 maj.

Fredag 24 maj

Resa till vallonbruken (2)

Som komplement till höstens serie om Vallonbruken i Uppland anordnar Senioruniversitetet en heldagsresa till några av bruken i Norduppland. Vi gör nedslag i Gimo och Harg, fördjupar oss grundligt i Forsmark och Lövsta. På hemvägen åker vi igenom Åkerby och Hillebola, två mindre bruk som inte alls är särskilt uppmärksammade. Vi passerar också Tobo, där Lövsta hade sin masugn.
Företräde för de som deltagit i höstens föreläsningsserie om vallonbruken

Tider: Avfärd från S:t Eriks Torg kl. 8.00. Busskaffe på förmiddagen. Lunch på Värdshuset i Forsmark. Åter i Uppsala ca kl. 17.
Pris: 500 kr inkl. busskaffe och lunch
Guide: meddelas senare
Ansvariga: Jeanette Backman och Margareta Knutson
Första anmälningsdag: 25 april

Fredag 23 augusti

Confidencen och Operaföreställning

Under cirka 30 minuter går vi med på en vandring i Sveriges första rokokoteater. Vi får även följa med in under teaterns "table à confidence" för att se maskineriet.
När Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika kröntes 1751 kunde deras planer på att bygga slottsteatrar förverkligas. Det gamla beridarehuset vid Ulriksdal gjordes om till teater för att 1753 ta emot en fransk teater-trupp, som anlitats för att höja nivån på den svenska scenkonsten. Arkitekt var Carl Fredrik Adelcrantz och slottsteatern inreddes i rokoko med ett scenmaskineri som snabbt kunde växla scenbilderna.
Så här beskriver Kjerstin Dellert teaterns återupptäckt och det är till stor del hennes förtjänst att vi nu kan besöka teatern: "Det snöade den där söndagen i november 1976. Min man Nils-Åke Häggbom och jag promenerade med våra hundar i Ulriksdalsparken och mötte prinsessan Christina med man som gjorde samma sak. Hon tyckte att vi såg frusna ut och bjöd in oss att dricka te ... Efter en stund frågade prinsessan om jag ville se teatern ... det gamla gula hus jag gått förbi så många gånger utan att veta att där inne låg Sveriges äldsta rokokoteater ... Vi beväpnade oss med ficklampor ... En stank av smuts, fukt och sopor slog emot oss. ... Det var som att komma in i en ruin. Vi hittade en stege och reste den mot den täckta scenöppningen. Nära taket gapade ett kvadratmeterstort hål. Jag lyste in i hålet och där låg scenrummet som en svart avgrund."

Operaföreställningen Acis and Galatea – en pastoral av Georg Friedrich Händel om att älska och att mista från 1718 börjar kl. 19.00.

Mellan visning och föreställning går vi till Ulriksdals slottscafé där vi på egen bekostnad kan inta någon förtäring.

Tider: Avgång från S:t Eriks torg kl 16.00 och åter ca 22.30.
Pris: 820 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: 14 maj.

Lördag 24 augusti

Opera på Skäret: Trollflöjten

Opera på Skäret är en operascen i en avlägsen skogsbygd i Bergslagen. Scenen är inhyst i ett jättestort sågverk invid sjön Ljusnaren i Ljusnarsbergs kommun. Akustiken är fantastisk och sångarna av världsklass.

Årets opera är Mozarts Trollflöjten i den fantasifulle italienaren Roberto Recchias regi. Trollflöjten utspelar sig i Thebe i det antika Egypten. Handlingen pendlar mellan det dramatiska och det komiska. Innehållet är både magiskt och fantastiskt med tydliga referenser till frimurarritualer. Den kan ses som en utvecklingshistoria; från ett ursprungligt kaos över religiös vidskepelse till rationell upplysning som uppnås genom olika prövningar. Allt för att försöka göra ”jorden till ett himmelrike och de dödliga till gudar”.

Svenska Kammarorkestern får oss att njuta av Mozarts geniala musik under ledning av dirigenten Lorenzo Coladonato. Vi får återknyta bekantskapen med Tamino och Pamina, Papageno och Papagena, och inte minst Sarastro och Paminas mor, Nattens drottning. Alla spelas av internationellt kända operavituoser.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 10.00, lunch ca 13.30, föreställningen kl. 15.00 och återresa ca 18.00. Åter i Uppsala omkr. kl. 21.30. Kaffe i bussen på återresan.
Pris: 1 500 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: 23 maj.

Söndag 1 september

Fogelstad och Julita

Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad grundades av Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren som ansåg att dåtidens kvinnor, som just fått rösträtt, behövde utbildning i medborgarskap. Den första kursen hölls sommaren 1922. Vi besöker utställningen om medborgarskolan och kvinnorna som skapade och bar upp verksamheten.

Därefter äter vi lunch på Julita Wärdshus som drivs av den prisbelönte stjärnkocken Tommy Myllymäki.

Julita gård ägs sedan 1941 av Nordiska museet och mottog ifjol Stora Turismpriset som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Efter lunch ges tid att promenera i gårdens park och trädgårdar samt besöka mejeriet, brandstationen, tegelbruket, butiker mm.

Tips! Bussresan Uppsala-Fogelstad tar drygt två timmar, ta därför gärna med en frukt eller något annat att förtära under själva resan.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 8.30 och åter i Uppsala ca kl. 18.00.
Pris: 700 kr.
Ansvariga: Eva Carlestål och Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: 24 maj.

Bestämmelser
för resor

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 08.00.
OBS tiden! Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid avbokning återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns och då återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr. Avbokning får bara ske fram till två dagar före avresa. Vid senare avbokning måste medlem själv hitta en ersättare (som inte behöver vara medlem i USU) och meddela ansvarig i resegruppen.

Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmastero@ousu.se

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 8 april 2019 15:33