Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

26 feb.  Östasiatiska museet
10 mar. Huset Ushers undergång på Folkoperan
4 apr.    Carmen på K. Operan
9 apr.    Waldemarsudde
13 apr.  Linje Lusta på Dramaten
24 maj  Resa till vallonbruken (2)
23 aug. Confidencen (info kommer senare)
24 aug. Trollflöjten - Opera på Skäret (info kommer senare)

Längre resor och övriga arrangemang

6 februari Grimsö Viltforskningsstation med rovdjursspårning
8-19 april Känn på Kina med Kinalotsen

6 februari Grimsö Viltforskningsstation med rovdjursspårning

Fjolårets succé upprepas. Besök vid Grimsö Viltforskningsstation i Bergslagen (SLU) med rovdjursspårning

Studiebesök vid Grimsö Viltforskningsstation (SLU) med spårning, främst av varg. Grimsö ligger nära Skinnskatteberg i Västmanland, c:a 15 mil väster om Uppsala, vackert beläget vid sjön Sörmogen. Stationen uppbyggd kring Grimsö herrgård, förr centrum för bergshantering.
Avsikten är att belysa svensk viltforskning och tillämpning i form av viltvård i landet (s.k. viltförvaltning). Föreläsningar om svensk viltforskning och viltvård samt spårning av vilt varvas under dagen. Efter en inledande föreläsning på Grimsö presenteras själva forskningsstationen och under förutsättning av spårsnö kommer vi under en stor del av dagen att lära oss att identifiera spårtecken av bland annat klövvilt och rovdjur genom demonstrationer i fält/spårning. Grimsö ligger numera inom ett vargrevir, det s.k. Aspafallsreviret, varav c:a ¼ ligger inom Grimsö.
Antalet deltagare är satt till max. 20 personer. På grund av spårning i fält kan visst ”fältgående” vara önskvärt men inte nödvändigt.

Tider: Onsdag 6.2. avfärd med buss från S:t Eriks Torg kl. 06.30. Beräknad ankomsttid till Grimsö kl. 9.00. Hemfärd samma dag under tidig kväll. Beräknad hemkomst c:a kl. 20.30.
Ansvarig ledare: professor Göran Milbrink, Evolutionsbiologiskt Centrum, UU, tel. 070 941 59 05.
Värdar och föreläsare på Grimsö: professorerna Henrik Andrén och Petter Kjellander, SLU.
Övriga föreläsare och presentatörer i fält: personal från Grimsö Viltforskningsstation
Pris: 1 700 kr (inkl. transport och mat).
Första anmälningsdag: 16 januari

Tisdag 26 februari

"Paper Stories" på Östasiatiska museet

Papper, denna tvåtusen år gamla revolutionerande uppfinning kommer från Kina. Tekniken utvecklades i Östasien under lång tid innan den nådde först Mellanöstern och sedan Europa. Så småningom spreds kunskapen om papperstillverkning till alla världens hörn och papper blev snart en oumbärlig del av våra liv. Kläder i papper är en växande trend, inte minst i Östasien. "Paper Stories" består av tre delar. Det visas föremål ur museets unika samlingar från Kina, Japan och Korea. Upptäck världens äldsta papper, njut av konst, kalligrafi, dekoration och funktion. Lär dig mer om historien, om tillverkningen, om betydelsen av papper för kunskapsspridning och mänsklighetens utveckling. I Kina, Japan och Korea har papper varit det viktigaste mediet för de östasiatiska ländernas konst, kultur och historia. I den här utställningen har man valt ut ett antal särskilt fina objekt från den rika samlingen. (För ytterligare information se Östasiatiska museets hemsida www.varldskulturmuseerna.se/ostasiatiskamuseet/)

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 09.30. Guidad visning kl. 11.00.
Lunch på egen bekostnad på Moderna museets restaurang och sedan egen tid på t.ex. Östasiatiska museet dit inträdet är kostnadsfritt. Åter i Uppsala ca 16.00 .
Pris: 260 kr.
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 31 januari.

Torsdag 4 april

Carmen på Kungl. Operan

Ny färgstark Carmen, signerad Johanna Garpe, tar plats på Operan. Garpe, som bl.a. satt upp den kritikerrosade Karmelitsystrarna, är tillbaka på Kungl. Operan. Denna gång med en nyuppsättning av Carmen, en av världens mest älskade operor och alltid efterlängtad på repertoaren.

Carmen säger att hon vill vara fri. Att hon har rätt att älska vem hon vill. Men i vägen för hennes frihet ställer sig José. Georges Bizets klassiska opera från 1875 utspelar sig denna gång i en vardag som vi kan känna igen; i en konfektionsfabrik för billiga souvenirer, där manlighet utspelas i kampsportsarenan. En dag kastar den upproriska fabriksarbeterskan Carmen en blick på den unge förmannen José. Det är upptakten till en berättelse om passion, svartsjuka och död.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 17.00. Föreställningen börjar kl. 19.00. Åter i Uppsala ca kl. 23.00.
Pris: 850 kr
Ansvariga: Ingegerd Appelgren och Jeanette Backman
Första anmälningsdag: 5 mars

Söndag 10 mars

Huset Ushers Undergång på Folkoperan, Stockholm

Den nyskrivna skräckoperan Usher är en psykologisk
rysare om vänskap, paranoia och förgörande familjeband
baserad på Edgar Allan Poes novell. Operan påbörjades av
Claude Debussy men har nu skrivits färdig av Annelies van
Parys. Usher i Philippe Quesnes tolkning tar oss till ett nedgånget
hus som för tankarna till de tongivande skräckfilmerna från
1980-talet. Ett orkestrerat kammarspel i ett hus där en förbannelse vilar. Här bor syskonen Madeline och Roderick som är de sista överlevande i den förr så mäktiga släkten Usher. Isolerade och förlamade av oförklarlig skräck kämpar de för sin överlevnad.
Medverkande: Rickard Söderberg, Ola Eliasson, Alexandra Büchel och Olle Persson.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 14.00. Åter i Uppsala ca kl. 20.00.
Pris: 755 kr.
Ansvariga: Margareta Knutson och Mia Virving.
Första anmälningsdag: 11 februari.

Tisdag 9 april

Björn Wessman - en målares väg på Waldemarsudde

Natur och växtlighet kom tidigt att intressera Björn Wessman, vilket också präglat hans konstnärskap. Vyer från vandringar i världen, botaniska trädgårdar och urskogen kring ateljén i Stockholms skärgård är återkommande motiv i hans färgstarka måleri. Naturen glöder i hans sinnliga landskap som fångar viddernas dramatik och parkernas mystär. Utställningen omfattar verk från tidigt åttiotal till dags dato med koncentration på de senaste årens arbeten, av vilka flertalet av de stora och anslående målningarna inte har visats tidigare.
”Naturen är källan till vår varseblivning och ljuset formar verkligheten. Min avsikt är att med färgens hjälp hitta nycklar till en djupare förståelse av naturens processer”, säger konstnären Björn Wessman.
Lunch på Lilla Hasselbacken.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.30. Åter i Uppsala ca 15.30.
Pris: 540 kr (inkl. lunch).
Ansvariga: Mia Virving och Ingegerd Appelgren
Första anmälningsdag: 1 mars.

Lördag 13 april

Linje Lusta på Dramaten i Stockholm

Tennessee Williams drama Linje Lusta (originaltitel: A Streetcar Named Desire) skrevs 1947 och hade premiär på Broadway den 3 december 1947. Marlon Brando hade den manliga huvudrollen. T. Williams tilldelades Pulitzerpriset för pjäsen.
Blanche kommer plötsligt på besök hos sin syster Stella, som ”gift ner sig” med arbetaren Stan Kowalski. Deras hem osar av testosteron, alkohol och våld. Trots att Blanche själv förlorat familjens vackra herrgård och nu är utblottad gör hon inget för att dölja besvikelsen över systerns enkla livsstil och val av make. Blanches överlägsna sätt, känsliga nerver och whiskytörst skapar snart problem och Stan gör allt han kan för att bryta ner och kasta ut henne.

Tider: Avfärd k. 17.00 från S:t Eriks torg. Teatern börjar 19.00. Vi är tillbaka i Uppsala ca 22.30.
Pris: 550 kr.
Ansvariga: Anki Mattisson och Ingegerd Appelgren.

Första anmälningsdag: fredagen 14 mars.

8-19 april Känn på Kina

Kinalotsen anordnar för tredje gången en resa för USU där du får känna på det enorma och mycket komplexa landet Kina. Vi kommer att få känna på vilka kontraster som ryms inom ett och samma land. Resan börjar i det hypermoderna Shanghai med skyskrapor och museer, går vidare till Hangzhou där det blir te, textil och tempel. Så bär det av till landsbygden, där vi kommer mycket nära vardagslivet i byn Zhaoxing, där Dongfolket bor. Resan avslutas i sockertoppsbergens magiska värld med vacker natur, bambuflottfärd och landsbygd.
Pris: 22 500 kr/person

För mer information och detaljerat program, kontakta Kinalotsen: e-post: resor@kinalotsen.se, telefon: 018-122888.

Fredag 24 maj

Resa till vallonbruken (2)

Som komplement till höstens serie om Vallonbruken i Uppland anordnar Senioruniversitetet en heldagsresa till några av bruken i Norduppland. Vi gör nedslag i Gimo och Harg, fördjupar oss grundligt i Forsmark och Lövsta. På hemvägen åker vi igenom Åkerby och Hillebola, två mindre bruk som inte alls är särskilt uppmärksammade. Vi passerar också Tobo, där Lövsta hade sin masugn.
Företräde för de som deltagit i höstens föreläsningsserie om vallonbruken

Tider: Avfärd från S:t Eriks Torg kl. 8.00. Busskaffe på förmiddagen. Lunch på Värdshuset i Forsmark. Åter i Uppsala ca kl. 17.
Pris: 500 kr inkl. busskaffe och lunch
Guide: Karl Johan Eklund, f.d. länsantikvarie
Ansvariga: Jeanette Backman och Margareta Knutson
Första anmälningsdag: 25 april

Bestämmelser
för resor

Anmälan till resor
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 08.00.
OBS tiden! Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor är
bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid avbokning återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns och då återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr. Avbokning får bara ske fram till två dagar före avresa. Vid senare avbokning måste medlem själv hitta en ersättare (som inte behöver vara medlem i USU) och meddela ansvarig i resegruppen.

Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du har bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmastero@ousu.se

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 3 februari 2019 00:32