Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

9 februari Fotografiska Museet: News Flash - Ett sekel av nyheter
4 mars Kungl. Operan: Tosca FULLT
April/Maj  Oslo och Munchmuseet (med Nedslag i konsten) FULLT
20 april Besök på Vrakmuseet, Stockholm
27 april Waldemarsudde: Kvinnliga pionjärer
Maj Gustafsberg (se MB 2)
Maj Artipelag (se MB 2)
15 maj Sjöfartsmuseet i Älmsta och Svartklubbens fyr (se MB 2)
24 maj Stadsvandring Uppsala
31 maj Stadsvandring Uppsala
8 juni Enköpings parker
26 augusti Opera på Skäret (se MB 3)
9 september Wij trädgårdar (se MB 3)

OBS Den planerade resan till Bryssel och Vallonien har ställts in. Främsta skälet är att priset i nuvarande läge skulle bli för högt.

Torsdag 9 februari

Fotografiska Museet: News Flash - Ett sekel av nyheter

Från kvinnlig rösträtt till kungabröllop. Från månlandningar till börskrascher. Och från förödande naturkatastrofer och krig – till revolutionerande uppfinningar och samhällsreformer. Utställningen tar med oss på en tidsresa genom nyhetsbyrån TT:s enorma bildarkiv med över 100 miljoner stillbilder från år 1921 till i dag.

Utställningen visar mer än 300 bilder på århundradets mest uppmärksammade händelser. Historiska händelser som finns förevigade är bland andra idrottsbragder, andra världskriget, månlandningar, naturkatastrofer. Fotografiska kan för första gången visa ett urval av 300 nyhetsbilder från 1921 och fram till i dag i utställningen News Flash – Ett sekel av nyheter.

Lunch äter vi i Fotografiskas restaurang på egen bekostnad.

Tider: Avfärd från S:t Eriks Torg kl 9.00. Åter i Uppsala ca kl. 15.30.
Pris: 560 kr.
Första anmälningsdag: Torsdag 19 jan.
Ansvariga: Jeanette Backman och Mia Virving.

Lördag 4 mars

Kungliga Operan: Tosca

Tosca är en italiensk opera i tre akter med musik av Giacomo Puccini. Handlingen är förlagd till Rom omkring år 1800 och skildrar sångerskan Toscas och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat och passionerat dygn följer vi deras resa mot katastrofen, orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Flera av operans arior och duetter hör till repertoarens mest älskade och det här är en opera som rymmer allt; passion, lust, förräderi och ond bråd död.
Operan hade urpremiär i Teatro Costanzi, Rom den 14 januari 1900 och den svenska premiären ägde rum på Stockholmsoperan den 15 februari 1904. Puccinis Tosca har sedan premiären år 1900 behållit sin plats i toppen på listan över världens mest spelade operor. På Kungl. Operan har regissören Knut Hendriksen gjort en vacker och tidstrogen uppsättning med utgångspunkt i de verkliga spelplatserna i Rom.
Under denna spelperiod alternerar två internationellt hyllade superstjärnor i titelrollen; Christina Nilsson och hovsångerskan Malin Byström, som 2018 utnämndes till Årets kvinnliga sångare vid International Opera Awards – operavärldens motsvarighet till Oscarsgalan.?
Föreställningen är cirka 2 timmar 50 minuter lång inklusive paus. Om du vill äta något i pausen kontakta Pausservering Kungliga Operan på nätet och förbeställ. Dryck kan köpas i pausen. För mer information kontakta ansvariga på USU.

Tider: Avresa från S:t Eriks Torg kl. 13.30 och hemkomst ca kl. 19.30.
Pris: 1000 kr.
Ansvariga: Mia Bellqvist och Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: Måndag 6 februari.

Torsdag 20 april

Besök på Vrakmuseet

Välkomna till det nya museet Vrak på Djurgården! Vrak berättar om de människor som under 10 000 år haft Östersjön som levebröd, sjöväg, slagfält och grav. Östersjöns okända värld levandegörs i utställningar. Vi får en guidad tur på cirka en timme innan vi avnjuter en god smörgåslunch på restaurang Mackverket som ligger i samma hus som museet.

Efter lunch tid för egen vandring i museet innan hemresan.

Tider: Avfärd kl. 9.30 från S:t Eriks Torg. Åter i Uppsala ca kl. 15.30.
Pris: 690 kr.
Ansvariga: Jeanette Backman och Mia Virving.
Första anmälningsdag: Torsdag 23 mars.

Torsdag 27 april

Kvinnliga pionjärer – Visionära landskap

Waldemarsuddes stora utställning under våren lyfter fram fyra kvinnliga pionjärer och visionärer på landskapsmåleriets område, och deras verk från åren kring sekelskiftet 1900. Fokus ligger på Ester Almqvist (1869-1934), Anna Boberg (1864-1935), Ellen Trotzig (1878-1949) och Charlotte Wahlström (1849-1924).
Den tidigare konsthistorieskrivningen om det svenska landskapsmåleriet från denna tid har särskilt fokuserat på verk av manliga konstnärer. Med denna presentation breddas och fördjupas bilden av landskapskonsten i Sverige kring 1900, samtidigt som ett antal framstående men idag sällan visade kvinnliga konstnärskap får träda fram i ljuset helt i sin egen rätt.
I en fördjupningsdel i utställningen presenteras teosofins betydelse för tidens svenska landskapsmåleri. Anna Boberg, Charlotte Wahlström och Hilma af Klint, hörde till de konstnärer som ställde ut suggestiva landskapsmotiv på de två utställningar som Teosofiska Samfundet arrangerade 1913, varav en visades i Stockholm och en på Visingsö.

Tider: Avresa från S:t Eriks Torg kl. 13.00 och åter i Uppsala ca kl. 18. Busskaffe.
Pris: 600 kr.
Ansvariga: Mia Bellqvist och Anki Mattisson.
Första anmälningsdag: Fredag 31 mars.

Onsdag 24 maj

Stadsvandring i Uppsala med Anders Allard: Uppsalas broar

Det går många broar över Fyrisån och varje bro har sin historia. Vi får veta mer om de nio broarna från Islandsbron till Eddaspången.
Några frågor som kommer att besvaras under vandringen:
- Varför heter bron Islandsbron?
- Vad finns det för koppling mellan Carl von Linné och Kvarnbron?
- Vad var Svartbäcksgubbar för något?
- Hur kom Haglunds bro till och varför heter den så?

Vandringens längd är ca 2 timmar.

Tider: Samling vid korsningen Östra Ågatan/Vretgränd kl 13.00. Avslutning vid Eddaspången.
Pris: 175 kr.
Ansvarig: Mia Bellqvist. 
Första anmälningsdag: Onsdag 10 maj.

Onsdag 31 maj

Stadsvandring i Uppsala med Anders Allard: I Gunnar Leches fotspår

Gunnar Leche var Uppsalas stadsarkitekt under åren 1920-54 och han satte sin prägel på staden. Vi ser flera exempel på hus han ritat i Fålhagen och i centrala stan, i olika stilar. Vi får även veta lite mer om privatpersonen Gunnar Leche.
Några frågor som kommer att besvaras under vandringen:
- Vad kallades för ”De stigande gavlarnas stad”?
- Vilket område som Leche ritat kallades av kritikerna för ”Pölsasta’n” och ”Grönköpingsmässigt”?
- Vad var ”Lilla London” och var ligger den?
- Vad var ”Koftans undergång”?

Vandringens längd är ca 2 timmar.

Tider: Samling på Vaksala torg, framför entrén till Vaksalaskolan kl 13.00. Avslutning vid Upplandsmuseet.
Pris: 175 kr.
Ansvarig: Mia Bellqvist.
Första anmälningsdag: Tisdag 16 maj.
 

Torsdag 8 juni

Enköpings parker

Enköpings parker är kända turistattraktioner. Fridegårdsparken, Munksundskällan och Gustav Adolfs plan är namn på några av parkerna. Mest känd är Drömparken, en stor perennpark skapad av den holländske trädgårdsarkitekten Piet Oudolf. Parken anlades 1996 och byggdes ut 2002.

Vi kommer att åka en guidad tur genom parken i ett sedan 2021 nytt minitåg med tak. Tåget kommer att passera bl.a. de nämnda parkerna. 
Turen tar 1 1/2 timme med ett stopp.

Vid ankomsten till Enköping tar vi en bussfika innan vi startar vår tågtur. Efter rundturen väntar en lunch i det välkända Hamnmagasinet i båthamnen.

Tider: Avfärd från S:t Eriks Torg kl. 09.30. Åter Uppsala ca kl. 15.30.
Pris: 590 kr.
Ansvariga: Jeanette Backman och Mia Virving.
Första anmälningsdag: Måndag 15 maj.
 

Bestämmelser
för resor och studiebesök

Våren 2023 
Här presenteras ett kalendarium samt beskrivningar av de resor och studiebesök som är planerade för våren 2023. Observera att avgångsplatsen för bussresor numera är tillbaka på S:t Eriks Torg.

All information om resor och studiebesök kommer att uppdateras löpande på webbplatsen. Ta gärna för vana att gå in här när du har bokat ett studiebesök eller en resa. Här läggs också ändringar och nya resor ut. Just nu ser resemöjligheterna relativt goda ut. Museer och teatrar öppnar upp. Frågor som hur många som kan tas emot på ett ställe, hur många som kan åka med i en buss m.m. är dock fortfarande lite ovissa och kan påverka priset. Vi har därför satt ett cirkapris och kommer att meddela fastställt pris till de anmälda när resan eller utflykten närmar sig. Det kommer också att finnas avbokningsmöjligheter. Ta för vana att gå in på webbplatsen om du är intresserad av något arrangemang. Det går också bra att ringa kansliet mellan kl. 10.00 och 12.00 eller till någon av de ansvariga (se telefonnummer nedan).

Anmälan
Anmälan till resor och studiebesök kan endast göras på telefon 018-24 35 01. Första anmälningsdagen kan du anmäla dig via telefonsvararen från kl. 08.00. OBS tiden! Du kan anmäla högst två (2) medlemmar med namn och medlemsnummer. Ni får skriftligt besked så snart som möjligt efter anmälan. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse med uppgift om tid och plats för möte eller avresa. Undantag från telefonanmälan är Grimsöbesöket i februari, se under resan.

Anmälan är normalt bindande, vilket innebär att den som anmäler sig måste betala hela avgiften men eftersom pandemiläget i vår ännu är osäkert är avbokning möjlig utan avgift tills vidare.

Faktura skickas ut med e-post om du inte själv anmäler att du vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att den som uppger e-postadress också läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura.
 
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Mia Bellqvist 070 514 65 91
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du bytt adress eller E-postadress?
På Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Via  E-post skickar vi akut väsentlig information om verksamheten, om ändringar av aktiviteter och annat, till alla eller berörda grupper.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmaster(at)usu.se

    Vi samverkar med
 
2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 7 februari 2023 19:42