Aktuella resor och studiebesök

Kalendarium

16 april Lena Cronqvist på Waldemarsudde INSTÄLLT
21 april Arlanda flygsamlingar och tio favoriter på Riksmuseet INSTÄLLT
22 april Skogskyrkogården och Judiska museet INSTÄLLT
2 maj Candide på Kungliga Operan INSTÄLLT
14 maj Gripsholms slott INSTÄLLT
20 maj Sala silvergruva och Aguélimuseet INSTÄLLT
1-5 juni Natur och kultur på Öland INSTÄLLT

29 aug. Opera på Skäret: Turandot

5 sept. Wij Trädgårdar

22 sept. Artipelag: Signature Women

September Natur och kultur på Öland

September Studiebesök på Lövsta


Utrikes resor
Nedanstående resor gör USU tillsammans med Reseskaparna. Resorna kan inte längre bokas genom USU. Intresserade bör kontakta Reseskaparna 08 94 40 40

16 mars 2020 FLYTTAD TILL OKTOBER
Berlin och  Weimarrepubliken
Ansvarig: Anki Mattisson

9 maj 2020 FLYTTAS
Dramatiska Korsika och Gästvänliga Sardinien
Ansvarig: Anki Mattisson
 

Lördagen 27 augusti

Opera på Skäret: Turandot

Opera på Skäret betraktas som Sveriges ledande sommaropera. I operahuset utanför Kopparberg i Bergslagen erbjuds varje sommar operaupplevelser i absolut världsklass. I år har vi biljetter i sektion 9-12, alltså bra platser.
Sedan 2004 har över 100 000 besökare njutit av magin i det unika operahuset vid Ljusnarens strand. 2018 gjorde man sin allra största satsning hittills med Verdis Don Carlo och 2020 blir det för första gången Puccinis Turandot.
Det säregna operahuset, beläget i naturskön miljö, är en del av upplevelsen. Det före detta virkesmagasinet har en akustik som inte överträffas ens av världens stora scener – därom vittnar inte minst många av de världsartister som sjungit här genom åren.
Librettot är baserat på en gammal saga, ursprungligen från Främre Orienten. Operan utspelar sig i Peking under en sedan länge svunnen sagotid och handlar om den grymma prinsessan Turandot. Sagan utgavs av Carlo Gozzi 1762 och bearbetades därefter av Friedrich Schiller 1801, som flyttade handlingen till Kina, en variant som kom att ligga till grund för Puccinis opera.

Tider: Avfärd från S:t Eriks torg kl. 10.00 och tillbaka i Uppsala ca kl. 22.00.
Pris: 1 350 kr. I priset ingår förutom bussresan lunch på Skäret och busskaffe på hemvägen.
Ansvariga: Anki Mattisson och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: fredagen 29 maj.

Lördagen 5 september

Wij trädgårdar, Ockelbo

“Wij Trädgårdar är en stor verkstad med livet som material.”

Alla har vi våra drömmar. Det kan handla om att inreda hus, att avancera i jobbet, att få spela i landslaget, att ta lastbilskörkort. Kanske handlar det om något så ouppnåeligt som en gräsmatta utan maskrosor. Alla som har trädgård veta att det är omöjligt, åtminstone utan hjälp av gifter, med det finns de som ändå ägnar hela sommarhalvåret åt det projektet. Det kan man kalla att leva sin dröm. /…/
Hittills har vi på Wij Trädgårdar varit bra på att inspirera och varje vinter drar vi efter andan och kavlar upp ärmarna för att göra det igen. Med nya planteringar, nytt utsäde, nya idéer och nya maskrosor. Alltid välkomna till en ny säsong.

av Lars Krantz, trädgårdsmästare

Wij Trädgårdar är ett resmål för alla sinnen med visningsträdgårdar, försäljning av växter och livsmedel, trädgårdsartiklar, konsthantverk.
Lördagen 5 september är det skördefest i Wij trädgårdar. Allt händer denna helg. Det serveras lokal (och nyttig) mat och man delar med sig av kunskapen att odla.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 9.00. Åter i Uppsala ca 16.00.
Pris: 550 kr. Förutom bussresan ingår guidad visning och lunchbuffé.
Ansvariga: Anki Mattisson och Jeanette Backman.
Första anmälningsdag: måndagen 1 juni.

Tisdagen 22 september

Artipelag: Signature Women 100 år på den svenska konstscenen

På internationella kvinnodagen, söndagen den 8 mars, öppnade Artipelags nya utställning Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen. Här presenteras cirka 350 verk av ett femtiotal svenska kvinnliga konstnärer, både kända och tidigare marginaliserade namn,verksamma från starten av förra seklet och fram till idag.Urvalet omfattar allt från måleri, skulptur, textil, konsthantverk och teckning till grafik, fotografi och film. Konstnärerna presenteras utifrån det decennium de främst verkade under, och de är delvis utvalda utifrån hur deras konst speglar det vid tiden rådande samhällsklimatet.
Lunch på egen bekostnad.

Tider: Avresa från S:t Eriks torg kl. 09.00, åter i Uppsala 16.30.
Pris: 500 kr.
Ansvariga: Mia Virving och Margareta Knutsson.
Första anmälningsdag: onsdagen 27 maj.

September?

Natur och kultur på Öland

Resan kommer att innefatta en vandring på Alvaret, en fornborg, Ottenby, Vida-museet m.m. Logi på Stora Frö.

September

Studieresa till Lövsta herrgård

Som komplement till föreläsningsseien Människans relation till de andra djuren ordnas en studieresa till SLUs forskningsstation på Lövsta herrgård. Där bedrivs forskning rörande nötkreatur, svin och fjäderfä. Lövsta är Europas modernaste anläggning för husdjursforskning. Där får vi information om verksamheten på de olika avdelningarna. Man kan se nötkreatur på bete eller inomhus. För att få se svin och fjäderfä krävs totalt byte av kläder av djurskyddsskäl, och ingår därför inte i besöket. Lövsta har också en biogasanläggnning som ger nästan hela den försörjning av el som gården behöver.
Lövsta ligger cirka 10 km från Uppsala centrum, längs Almungevägen. Lämpligt antal deltagare är 25, om det blir många som är intresserade, kan resan dubbleras.

Mer information kommer i augusti.

Bestämmelser
för resor och studiebesök

Anmälan till resor och studiebesök
kan bara göras på telefon
018-24 35 01. Första anmälningsdagen
kan du anmäla dig via
telefonsvararen från kl. 08.00.
OBS tiden! Du kan anmäla högst två medlemmar med namn och medlemsnummer.
Kansliet har telefontid vardagar kl. 10-12.
Anmälan till USU:s resor och studiebesök är bindande, vilket innebär att den som anmäler sig till en resa måste betala hela avgiften.

Vid avbokning återbetalas avgiften bara om reserv(er) finns och då återbetalas avgiften minus en administrativ avgift på 75 kr. Avbokning får bara ske fram till två dagar före avresa. Vid senare avbokning måste medlem själv hitta en ersättare (som inte behöver vara medlem i USU) och meddela ansvarig i resegruppen.

Faktura skickas ut med e-post om inte medlem själv anmäler att hen vill ha brevfaktura. Resegruppen förutsätter att medlem som uppger
e-postadress läser sin e-post. Vid telefonanmälan kan du säga till om brevfaktura. Dagen före ett arrangemang skickar vi ut sms-påminnelse till deltagarna med uppgift om tid och plats för avresa.
Observera att alla resmål inte
är handikappanpassade! Vid resor som innehåller promenader eller besöksmål med trappor uppmanar vi medlem som har svårt att gå,
använder rollator eller dylikt att kontakta reseansvariga. I många fall kan problemen lösas i samarbete med personal på resmålet.

Resegruppen
Ingegerd Appelgren
070 744 43 33
Jeanette Backman
070 381 98 02
Eva Carlestål 070 826 77 30
Margareta Knutsson
073 627 27 02
Anki Mattisson 070 978 15 32
Mia Virving 070 968 76 36
 Flitig som humlan söker USU-medlemmen ny kunskap

Kontakt


Har du bytt adress eller E-postadress?
Gå in under Anmälan - Mina sidor så kan du ändra uppgifterna själv.
Vi skickar ibland ut påminnelser och information om resor med restplatser via E-post.

Är du intresserad av att komma i kontakt med oss klicka här.

Webbmaster: Lars-Olov Johansson webbmaster(at)usu.se

2013 © Uppsala Senioruniversitet
Senast uppdaterad: 29 mars 2020 16:17